Conferinţă internaţională pe tema combaterii corupţiei la Paris
Combaterea corupţiei pe plan mondial este subiect al unei conferinţe internaţionale care începe, miercuri, la Paris, la iniţiativa Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică şi a preşedinţiei franceze a G20.
Articol de Roxana Vasile,corespondent RRA la Paris, 27 Aprilie 2011, 17:01
Potrivit OCDE, adoptarea, în urmă cu un an, a unui aşa-numit "ghid de bune practici în relaţiile comerciale internaţionale" nu a încurajat prea multe ţări să ia măsuri împotriva persoanelor sau a companiilor care încearcă să-şi înlăture concurenţa, în principal dând mită diverselor oficialităţi din străinătate, pentru obţinerea de contracte.
Majoritatea guvernelor nu-şi respectă angajamentele vizând stoparea corupţiei în tranzacţiile comerciale internaţionale.
Doar cinci din cele 38 de ţări semnatare, în 1999, ale Convenţiei OECD privitoare la lupta anticorupţie au adoptat, anul trecut, sancţiuni la adresa unor persoane fizice sau morale, declara secretarul Organizaţiei Economice pentru Cooperare şi Dezvoltare, Angel Gurria, în preambulul conferinţei organizate la Paris în parteneriat cu G20.
Statele Unite şi Germania continuă să dea tonul în materie de luptă împotriva corupţiei, după cum este încurajator că în 2010, Franţa, Elveţia şi Marea Britanie au adoptat şi ele unele sancţiuni, per total însă, din 1999 până acum, rezultatele sunt considerate insuficiente, multe ţări neluând niciun fel de măsuri pentru pedepsirea celor care se fac vinovaţi de corupţie transnaţională.
Organizată în parteneriat de OECD şi G20 - grupul celor mai industrializate 20 de ţări ale lumii - conferinţa deschisă miercuri, la Paris, se doreşte deci o reflecţie asupra măsurilor ce trebuie luate pentru îngrădirea acestui fenomen.
În noiembrie 2010, la Seul, şefii de stat şi de guvern din G20 adoptau un plan de acţiune considerat ambiţios, făcând apel la constituirea de parteneriate public-privat pentru gândirea şi punerea în aplicare a unor iniţiative de luptă împotriva corupţiei.
Atât sectorul public, cât şi cel particular, arată OECD, sunt perfect conştiente că acest flagel ameninţă integritatea pieţelor, aduce prejudicii unei concureţe loiale, ruinează încrederea şi compromite respectarea statului de drept.
De aceea, obiectivul conferinţei din capitala franceză este gândirea de practici exemplare comune care să fie realmente puse în aplicare.