Comisia Europeană vrea creştere economică în 2011
Comisia Europeană şi-a prezentat, miercuri,priorităţile anuale pentru creşterea economică în Uniune la debut de semestru.
Articol de Claudia Marcu, 12 Ianuarie 2011, 20:37
În documentul făcut public privind priorităţile Comisiei Europene sunt stabilite zece acţiuni-cheie, iar oficialii europenei se gândesc la o abordare integrată a redresării, cuprinzând trei domenii principale.
Acestea ar fi consolidarea fiscală riguroasă pentru a spori stabilitatea macroeconomică; reforme structurale care să asigure creşterea ratei de ocupare a forţei de muncă şi măsuri de stimulare a creşterii economice. Toate acestea vor trebui însă să ţină cont de particularităţile şi posibilităţile fiecărui stat membru al Uniunii Europene.
Consolidarea fiscală riguroasă este o condiţie esenţială pentru stabilitatea financiară şi pentru creşterea economică durabilă, a spus comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn.
"Toate statele membre ar trebui să-şi ajusteze cheltuielile, protejând domenii ca educaţia, cercetarea şi inovarea. Atunci când este necesară o creştere a taxelor, distorsiunile economice ar trebui minimalizate. Taxele indirecte sunt mai prietenoase decât cele directe", a spus Olli Rehn.
Un alt domeniu în care trebuie acţionat este piaţa forţei de muncă. Atingerea obiectivelor din strategia 2020 nu va fi o sarcină uşoară, atunci când trebuie luate şi măsuri severe pentru reducerea deficitelor bugetare, a declarat comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, László Andor.
"Introducerea sistemelor prietenoase de impozitare a forţei de muncă, reducerea segmentării pieţei cu reechilibrarea legislaţiei privind forţa de muncă permanentă şi cea temporară, creşterea participării forţei de muncă mai în vârstă prin eliminarea pensionărilor anticipate şi creşterea vârstei de pensionare", sunt câtrva dintre măsurile despre care a vorbit László Andor.
Pentru accelerarea creşterii trebuie exploatat potenţialul pieţei unice, creşterea investiţiilor în proiecte majore de infrastructură sau în industrii de viitor, cum ar fi energia verde, a spus preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.
"Statele membre trebuie să-şi ia angajamente naţionale clare în strategiile bugetare pe termen mediu şi în programele naţionale de reformă", a afirmat José Manuel Barroso.
Comisia Europeană va face apoi recomandări pentru fiecare ţară, recomandări pe care statele membre ar trebui să le ia în considerare atunci când pregătesc bugetele pentru anul 2012.