Comisia Europeană salută măsurile anticriză ale Italiei
Comisia Europeană a salutat măsurile anticriză prezentate de premierul italian Mario Monti şi a apreciat că acestea contribuie la un răspuns mai ambiţios în faţa crizei datoriilor din zona euro.
Articol de Elena Postelnicu, 05 Decembrie 2011, 18:35
După două zile de consultări cu reprezentanţii principalelor partide politice şi ale organizaţiilor sindicale şi după o şedinţă de guvern de patru ore, duminică seara, premierul Mario Monti a anunţat că planul de austeritate prin care se economisesc 30 de miliarde de euro a fost aprobat.
Aceste noi măsuri ar trebui să-i permită Italiei să ajungă la un echilibru bugetar în 2013, deoarece planurile de austeritate de 60 de miliarde de euro, adoptate în iulie şi în septembrie de guvernul Berlusconi, nu sunt suficiente.
Primul ministru consideră însă că echilibrul va fi atins încă de la sfârşitul anului viitor, prin noile intervenţii.
Reforma pensiilor propune o creştere a vârstei de pensionare şi a numărului anilor de cotizare din ianuarie 2012.
Se iese la pensie la 66 de ani în cazul bărbaţilor, în vreme ce penrtu femei, abia din 2018 intră în vigoare măsura.
Bărbaţii pot ieşi la pensie după 42 de ani de contribuţii la sistemul de pensii, iar femeile după 41 de ani.
Totodată, se au în vedere tăieri ale cheltuielilor publice, o creştere a fiscalităţii, în special în domeniul imobiliar, majorarea taxei pe valoarea adăugată din septembrie 2012 cu două procente, supraimpozitarea persoanelor cu venituri ridicate, acordarea unui sprijin financiar pentru femei şi tineri şi dezvoltarea regiunilor din sudul Italiei.
Mario Monti a anunţat că renunţă la salariul său de prim-ministru şi cel de ministru al economiei, în contextul în care oricum el a fost declarat senator pe viaţă şi are deja un venit consistent.
Înainte de a ajunge la Camera Deputaţilor, Mario Monti s-a adresat jurnaliştilor străini acreditaţi în Peninsulă.
În cadrul conferinţei de presă, premierul a subliniat că intenţia guvernului de la Roma de a nu păta ţara de responsabilitatea accentuării crizei zonei euro.
"Fără acest pachet noi considerăm că Italia se prăbuşeşte. Italia merge spre o situaţie asemănătoare celei din Grecia, o ţară pentru care avem o mare admiraţie, dar nu dorim să repetăm ce se întâmplă acolo. Nu trebuie să fim percepuţi în Europa ca un focar al crizei", a declarat Mario Monti.
Mario Monti a mai subliniat că doreşte o Italie orgolioasă care să nu mai fie batjocorită aşa cum s-a întâmplat în trecut.