Comisia Europeană: România va încheia anul cu o încetinire semnificativă a economiei
Creşterea produsului intern brut al României este corectată în scădere, în speţă 2,2%, faţă de 4,6% anul trecut, potrivit previziunilor economice de toamnă ale Comisiei Europene.
Articol de Bogdan Isopescu, 16 Noiembrie 2023, 08:30
România va încheia anul cu o încetinire semnificativă a economiei, cu o creştere de doar 2,2% faţă de 4,6 în 2022 şi, în acelaşi timp, deficitul bugetar va urca peste ţinta asumată de guvern şi ar urma să ajungă la 6,3% din Produsul Intern Brut.
Acestea sunt date din previziunile economice de toamnă ale Comisiei Europene, care, de altfel, a revizuit negativ perspectivele de creştere în tot spaţiul comunitar.
Raportul Comisiei Europene pentru tot spaţiul comunitar arată că economia europeană a pierdut în 2023 din impulsul de creştere pe fondul inflaţiei, a cererii externe scăzute şi a constrângerilor monetare.
Creşterea economică pentru 2023 este revizuită negativ faţă de previziunile din primăvară - de la 1% la 0,6%.
"Mă aştept ca anul viitor să înregistrăm o creştere economică modestă, pe măsură ce presiunea inflaţiei se reduce şi pe măsură ce piaţa forţei de muncă rămâne stabilă. Mai mult, datorită planurilor de redresare şi rezilienţă, mă aştept ca deficitul şi datoria statelor comunitare să se reducă gradual. Se adaugă însă şi tensiunile geopolitice. Acestea au un aport negativ, pentru că au crescut gradul de incertitudine şi de risc", a spus Paolo Gentiloni, comisar european.
Creşterea produsului intern brut al României este corectată în scădere, în speţă 2,2%, faţă de 4,6% anul trecut. Cauza este compusă din mai mulţi factori: inflaţia mai ridicată decât media europeană, o cerere externă scăzută, dar şi condiţiile de finanţare restrânse.
Creştere reală a PIB-ului ar putea fi de 3,1% în 2024 şi 3,4% în 2025.
Creşterea ar urma să fie susţinută de majorarea veniturilor, de scăderea impactului dobânzilor, de consumul şi investiţiile publice.
Investiţiile vor rămâne principalul contributor la creşterea PIB-ului în orizontul de prognoză, în special cele cu finanţare europeană. Deficitul public este estimat la 6,3% din PIB în 2023, un deficit mai mare decât cel estimat de guvernul român - 5,7%.
Pentru 2024, deficitul este aproximat la 5,3% şi apoi la 5,1% în 2025, a spus
România este deja în procedură de deficit excesiv şi, dacă nu reuşeşte să reducă diferenţa dintre cheltuielile publice şi venituri, riscă să piardă fonduri europene de zeci de miliarde. RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 noiembrie, ora 7:08)