Comisia Europeană pregăteşte un al treilea pachet de sprijin pentru agricultori
Comisia a majorat fondul pentru criză şi a anunţat deja pachetul numărul trei pentru a mulţumi toţi agricultorii din Europa, dar problemele sunt diferite.
Articol de Bogdan Isopescu, 14 Iunie 2023, 08:07
Comisia Europeană pregăteşte un al treilea pachet de sprijin pentru agricultorii comunitari afectaţi de criză şi de secetă.
În acelaşi timp, pachetul numărul doi, în care este nominalizată şi România, întârzie să fie adoptat de miniştrii europeni ai agriculturii.
Cel de-al doilea pachet de sprijin, în valoare de 100 de milioane de euro, întârzie deja de două luni.
Ţările care ar fi trebuit să îl primească deja sunt România, Bulgaria, Polonia, Slovacia şi Ungaria, ţări afectate de importurile ieftine de cereale din Ucraina.
România trebuia să primească până acum 30 de milioane de euro, însă, până joia trecută, poziţia Ungariei a blocat trimiterea acestui ajutor, deşi ea însăşi era beneficiar.
Şi, pe măsură ce Consiliul se confrunta cu acest blocaj, în restul statelor europene au început să apară alte probleme ale agricultorilor.
Ca atare, aceste state au început şi ele să ceară ajutor, iar votul pentru pachetul dedicat celor cinci ţări a ajuns să fie condiţionat în Consiliu de existenţa unui al treilea pachet. Semnele erau vizibile de acum o lună.
Pentru a linişti apele, Comisia a majorat fondul pentru criză şi a anunţat deja pachetul numărul trei pentru a mulţumi toţi agricultorii din Europa, dar problemele sunt diferite.
Janusz Wojciechowski, comisar european: 330 de milioane de euro vor fi destinate agricultorilor din celelalte 22 de ţări europene, agricultori afectaţi de secetă, de preţul energiei sau de cel al îngrăşămintelor. Aşteptăm informaţii suplimentare pentru a adopta acest al treilea pachet, dar sunt peste tot simptome de secetă.
Se pare că acum votul în Consiliu va fi comun pentru ambele pachete financiare dedicate agricultorilor. Asta înseamnă o prelungire suplimentară pentru momentul în care ajutorul va ajunge inclusiv în România, şi asta pentru că executivul european aşteaptă încă informaţii în legătură cu pierderile agricultorilor din restul continentului - beneficiarii pachetului numărul trei. (RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI).