Comisia Europeană intenţionează reducerea cu 60% a emisiilor de CO2 în următorii 40 de ani
Comisia Europeană şi-a propus ca până în anul 2050 să interzică utilizarea autovehiculelor care funcţionează pe bază de combustibili fosili în marile oraşe europene.
Articol de Petruţa Obrejan, 28 Martie 2011, 20:22
Automobilele cu combustibil convenţional vor dispărea din mediul urban până în 2020, potrivit strategiei denumită „Transporturi 2050”, adoptată, luni, de Comisia Europeană.
Comisarul european pentru probleme de transport, Siim Kallas, a declarat că schimbarea este necesară pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon din atmosferă şi dependenţa oamenilor faţă de petrol.
"Avem capacitatea de a elimina dependența de petrol a sistemului nostru de transporturi fără a-i sacrifica eficiența și fără a-i compromite mobilitatea. Putem propune soluții din care toată lumea are de câștigat,” a spus Siim Kallas.
Oficialul european a mai adăugat că transportul este un drept fundamental al cetăţenilor, iar Uniunea Europeană nu trebuie să îngreuneze mobilitatea oamenilor, ci dimpotrivă, ar trebui să găsească soluţii tehnologice care protejează mediul înconjurător.
Comisia Europeană susţine că prin scoaterea din uz a autovehiculelor care rulează pe bază de combustibili convenţionali în zonele urbane, emisiile de carbon ar scădea cu până la 60%.
50% din transportul de persoane și de marfă pe distanțe medii ar urma, până în 2050, să fie transferat dinspre calea rutieră înspre calea feroviară și cea maritimă sau fluvială, iar operațiunile de transport de călători pe distanțe medii (începând cu 300 km) ar urma să se efectueze pe calea ferată.