Comisia Europeană cere statelor membre să reducă decalajele dintre romi şi populaţie
Comisia Europeană le-a recomandat statelor membre ale Uniunii să adopte măsuri pozitive care să reducă decalajele dintre romi şi restul populaţiei.
Articol de Daniela Coman, 27 Iunie 2013, 10:00
Această recomandare a însoţit raportul prezentat, miercuri, la Bruxelles privind implementarea strategiilor naţionale de integrare a romilor.
Dacă statele membre intenţionează cu adevărat să-şi pună în aplicare strategiile naţionale, ele trebuie să accelereze procesul de integrare a romilor.
Vicepreşedintelui Comisiei Europene, comisarul pentru justiţie, Viviane Reding a apreciat că a venit momentul ca strategiile să fie urmate de acţiuni concrete.
Comisia Europeană le-a cerut celor 27 de state membre să-şi multiplice eforturile pentru o mai bună integrare economică şi socială a celor 10-12 milioane de romi care trăiesc în prezent pe continentul nostru şi care sunt în continuare victime ale discriminării.
Chiar dacă există unele progrese, rezultatele nu sunt nici pe departe pe măsura proiectelor.
Cu toate că statele membre au înfiinţat mecanisme pentru o mai bună coordonare a eforturilor pentru integrarea romilor şi consolidarea dialogului cu autorităţile locale şi regionale, este necesar să fie aduse îmbunătăţiri în ceea ce priveşte implicarea organizaţiilor societăţii civile şi instituirea unor metode viabile de monitorizare şi evaluare a rezultatelor- se arată în raportul dat publicităţii, miercuri, la Bruxelles. â
În plus, autorităţile publice înregistrează prea puţine succese în combaterea discriminării şi pentru a explica beneficiile sociale şi economice ale integrării romilor.
După toate aceste critici, Comisia Europeană menţionează o serie de exemple pozitive, între care măsurile luate de landul german Berlin, sau buna cooperare între autorităţile naţionale şi cele locale în Franţa.
Bruxellesul a salutat şi activitatea desfăşurată în Bulgaria care şi-a utilizat bine fondurile europene obţinute pentru integrarea romilor.
Tot la exemple pozitive este citată Spania care a format aproximativ 160 de poliţişti care să acţioneze împotriva actelor de discriminare etnică, precum şi România cu cele peste 15.000 de locuri în şcoli, universităţi şi centre de formare profesională rezervate pentru copiii romi.
În final, Comisia Europeană le recomandă statelor membre să nu se bazeze doar pe fondurile europene, ci să dirijeze şi resurse naţionale, private şi asociative pentru acţiuni pozitive de integrare a romilor, cărora să li se faciliteze accesul la educaţie, locuri de muncă, îngrijire medicală şi locuinţe.