Comisia Europeană cere eliminarea restricţiilor pe piaţa muncii
De la 1 mai, forţa de muncă din ţările care au aderat în 2004 la Uniunea Europeană va putea circula liber pe tot teritoriul Uniunii - a anunţat, joi, Comisia Europeană.
Articol de Claudia Marcu, 28 Aprilie 2011, 14:23
Ultimele restricţii erau menţinute de Austria şi de Germania. Pentru România şi Bulgaria, însă, zece state membre vor menţine restricţii, cel puţin până la sfârşitul acestui an.
Belgia, Germania, Irlanda, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Austria, Marea Britanie şi Malta au introdus restricţii pentru forţa de muncă din ultimele două ţări intrate în Uniunea Europeană încă de la momentul aderării, în 2007, ceea ce înseamnă că românii şi bulgarii care vor să muncească în aceste state membre au nevoie de un permis de muncă.
Din 2007 şi până în prezent, restricţiile au suferit modificări, dar nu esenţiale.
De exemplu, Belgia acordă în regim de urgenţă permis de muncă pentru profesiile neacoperite de oferta internă.
În Germania, absolvenţii de universităţi sau inginerii specializaţi în anumite domenii, cum ar fi aeronautica sau construcţiile de maşini, au nevoie de un permis de muncă, dar sunt exceptaţi de la testul pieţei.
Franţa are o procedură simplificată pentru 150 de profesii pentru care se eliberează permise de muncă.
Italia are uşa deschisă pentru agricultură, turism, servicii de îngrijire, construcţii, munci sezoniere.
În Olanda, permisul de muncă este necesar pentru locurile vacante care nu pot fi acoperite de oferta internă.
Conform statisticilor Comisiei Europene, la începutul anului trecut, puţin peste două milioane de români trăiau în cele 15 state vechi ale Uniunii Europene, majoritatea în Italia - 890.000, Spania - 825.000 şi Germania - 110.000.
Aceleaşi statistici spun că rata şomajului în rândul românilor şi bulgarilor din aceste state membre este apropiată de cea a naţionalilor şi cu mult peste rata şomajului din rândul non-europenilor.
Comisia Europeană a îndemnat, în repetate rânduri, ca restricţiile pentru forţa de muncă să fie eliminate total, accesul pe piaţa forţei de muncă având un impact pozitiv, în special atunci când vorbim de reducerea muncii nedeclarate.
La sfârşitul acestui an, cele zece state membre care încă menţin restricţiile pentru români şi bulgari trebuie să informeze Comisia Europeană în legătură cu ultima fază de restricţii prevăzută prin Tratatul de aderare, fază care se întinde până la 31 decembrie 2013.
Statele membre care aleg să introducă şi această ultimă fază vor trebui să dovedească faptul că fluxul lucrătorilor din Bulgaria şi România afectează serios piaţa naţională a forţei de muncă