Comisia Europeană a aprobat restricţia de muncă pentru români cerută de Spania
Comisia Europeană a aprobat, joi, solicitarea Spaniei de a restricţiona accesul lucrătorilor români pe piaţa forţei de muncă până la data de 31 decembrie 2012, se arată într-un comunicat al executivului comunitar.
Articol de Alina Dobrinescu, 11 August 2011, 15:46
László Andor, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, a insistat că decizia Madridului a fost luată din cauza situaţiei foarte dificile a ocupării forţei de muncă din Spania.
"Această decizie a fost luată din cauza situaţiei foarte specifice a ocupării forţei de muncă în Spania. Ca regulă generală, sunt convins că restricţionarea liberei circulaţii a lucrătorilor europeni nu constituie abordarea adecvată a unui nivel ridicat al şomajului. Ar trebui mai degrabă să ne concentrăm pe crearea de noi oportunităţi de locuri de muncă. Încă de la început, Spania a avut în permanenţă o politică foarte deschisă faţă de lucrătorii din alte ţări, inclusiv faţă de cei din noile state membre, fapt pe care Comisia l-a apreciat dintotdeauna. Cu toate acestea, Comisia înţelege motivul pentru care, în acest moment, din cauza situaţiei dramatice a ocupării forţei de muncă şi a contextului financiar foarte complex, autorităţile spaniole doresc să se distanţeze de principiul liberei circulaţii totale. Solicitarea spaniolă este susţinută prin elemente de probă concrete, Tratatul de Aderare permiţând reinstituirea de măsuri restrictive temporare în astfel de cazuri", a declarat László Andor.
În luna iunie, rata şomajului în Spania a atins cel mai înalt nivel din Uniunea Europeană - 21%.
Analiza Comisiei a stabilit că aproximativ 30% din românii care trăiesc în Spania sunt şomeri - cel mai ridicat număr după cel al resortisanţilor spanioli.
Comisia Europeană va informa mai departe Consiliul cu privire la decizia sa şi orice stat membru poate solicita Consiliului să modifice sau să anuleze decizia Comisiei privind suspendarea legislaţiei UE în termen de două săptămâni.
Actul de Aderare a României la Uniunea Europeană din 2005 prevede dispoziţii tranzitorii pentru libera circulaţie a persoanelor.
Aceasta implică faptul că libera circulaţie a lucrătorilor poate fi amânată pentru o perioadă de maxim şapte ani (până la 31 decembrie 2013).
Această perioadă este împărţită în trei faze distincte ('2 + 3 + 2' ani). Faza actuală, care este cea de-a doua fază, a început la 1 ianuarie 2009 şi se va încheia la 31 decembrie 2011.
Restricţiile se vor aplica în toate sectoarele şi regiunile Spaniei, dar nu-i vor afecta pe românii care lucrează deja în această ţară.