Comisia Europeană a adoptat "Actul Pieţei Unice"
Comisia Europeană a adoptat, miercuri, un document numit Actul Pieţei Unice, fiind vorba de fapt de un ansamblu de 12 măsuri, care să ducă la relansarea pieţei comunitare, anul viitor, odată cu împlinirea a 20 de ani de la crearea acesteia.
Articol de Claudia Marcu, 13 Aprilie 2011, 19:01
Direcţiile de acţiune vizează, printre altele, măsuri pentru un mai bun acces la finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii şi pentru creşterea mobilităţii forţei de muncă, pe teritoriul Uniunii Europene.
Propunerea adoptată miercuri, privind impozitarea în domeniul energiei, nu introduce o nouă taxă, ci restructurează una veche.
Mai exact, se propune ca impozitarea să se facă în funcţie de energia generată de combustibil, şi nu în funcţie de volumul folosit.
Al doilea element al taxei se va referi la conţinutul de dioxid de carbon, fiind prevăzută o singură rată minimă, de 20 de euro, pentru tona de dioxid de carbon, pentru toate sectoarele care nu fac parte din sistemul european de comercializare a emisiilor.
Este vorba despre transport, agricultură, încălzirea locuinţelor şi micile industrii.
Propunerea Comisiei se referă, în primul rând, la combustibili pentru motoare şi pentru încălzire, impozitarea energiei electrice nefiind afectată. La fel şi cea nucleară.
Deşi propunerea Comisiei indică o perioadă de tranziţie de 12 ani, până la implementarea totală a directivei amendate, sunt deja state membre, care şi-au exprimat dezacordul, Germania fiind cea mai vehementă, dar şi Franţa şi Marea Britanie.
Comisia Europeană spune că mărirea impozitării motorinei nu va creşte vânzarea automobilelor cu motor Diesel, că de fapt cererea se va stabiliza; nici nu va creşte, dar nici nu va scădea, şi că îngrijorările privind impactul asupra preţului la pompă sunt nefondate, în condiţiile în care taxa minimă va creşte de la 359, la 412 euro, pentru mia de litri de motorină, până în 2018.