Comisarul european, Pierre Moscovici, apel la colaborare pentru combaterea evaziunii
Comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă, Pierre Moscovici, a declarat recent că obscuritatea este propice practicilor fiscale abuzive şi regimurilor fiscale dăunătoare.
Articol de Victor Gheorghe, 18 Martie 2015, 10:58
Transparenţa şi cooperarea sunt duşmanii lor naturali, tocmai de aceea este nevoie de colaborare între administraţiile fiscale naţionale, de solidaritate între guverne pentru a asigura o impozitare echitabilă pentru toţi.
De altfel, Pierre Moscovici continuă linia trasată de preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, care spunea în Parlamentul European că, recunoscând competenţa statelor membre în ceea ce priveşte sistemele lor de impozitare, Uniunea trebuie să-şi intensifice eforturile de combatere a evaziunii şi fraudei fiscale, astfel încât toţi să contribuie în mod egal la această acţiune.
Normele europene, aflate acum în vigoare nu prevăd schimburile de informaţii cu privire la deciziile referitoare la sistemele de impozitare, din această cauză este dificil pentru autoritaţile fiscale să stabilească locul în care o societate îşi desfăşoară activitatea economică reală şi să aplice normele fiscale în mod echitabil pe această bază. În consecinţă, numeroase companii multinaţionale încearcă să-şi transfere profiturile şi să reducă la minimum impozitele plătite.
Acesta este motivul pentru care, de pildă, la începutul acestei luni, Comisia a deschis o investigaţie privind un regim fiscal belgian care permite companiilor multinaţionale să-şi reducă substanţial impozitul pe profit în Belgia.
De asemenea, Comisia a invitat deja toate statele să ofere informaţii cu privire la practicile lor în materie de decizii fiscale pentru a o ajuta să identifice cazurile în care concurenţa pe piaţa unică este denaturată prin avantaje fiscale.
De menţionat că, încă din vara lui 2013, Comisia Europeană a propus extinderea schimbului automat de informaţii între autorităţile fiscale ale statelor membre.
Conform propunerii, dividendele, câştigurile de capital, precum şi toate celelalte forme de venituri financiare şi soldurile conturilor vor fi adăugate la lista categoriilor care fac obiectul schimbului automat de informaţii în cadrul Uniunii Europene.