CE acordă Albaniei statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană
Comisia Europeană şi-a confirmat recomandarea ca Albania să primeasca statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană.
Articol de Daniela Coman, 05 Iunie 2014, 10:48
Decizia Comisiei Europene în ce priveşte Albania înseamnă că pentru această ţară se deschide calea adoptării unei decizii la reuniunea Consiliului European de la sfârşitul lunii, potrivit unui comunicat dat publicităţii miercuri de comisarul european pentru extindere ©tefan Füle.
În raportul de etapă, Comisia menţionează progresele realziate de Albania în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate, cât şi în respectarea statului de drept.
Dacă şefii de stat şi de guvern din cele 28 de state membre vor accepta să îi acorde acest statut, Guvernul de la Tirana va putea să înceapă îndelungatele negocieri de aderare.
Albania încearcă din 2009 să devină ţară candidată la aderarea la Uniune, dar mai multe state membre şi-au manifestat în repetate rânduri rezervele faţă de această perspectivă, iar potrivit reglementărilor europene orice decizie privind extindeera Uniunii trebuie luată cu unanimitatea ţărilor membre.
Albania este o ţară mică, una dintre cele mai sărace din Europa şi cu o populaţie de doar trei milioane de locuitori.
PIB-ul său pe cap de locuitor, exprimat în termen de putere de cumpărare, reprezintă în jur de 30% din media Uniunii.
Totuşi, de la despărţirea de cuomunism, Albania a dat dovadă de potenţial pentru creştere economică şi, deloc suprinzător, a fost aleasă de investitori occidentali redutabili.
Integrarea euroatlantică a fost scopul unanim declarat de toate guvernele postcomuniste de la Tirana, iar în 2009 ţara a devenit membră NATO.
După ce Uniunea Europeană s-a extins, în zece ani, de la 15 la 28 de membri, procesul de lărgire a înregistrat o încetinire, determinată şi de criza economică din ultimii patru - cinci ani.
Negocierile de aredare cu Serbia au început în luna ianuarie, iar perspectivele sunt mai incerte pentru alte ţări aspirante din zonă, precum Muntenegru, Macedonia, Bosnia - Herţegovina sau Kosovo.
Amintim că la Consiliul European de luna aceasta ar urma să fie semnate Acordurile de asociere dintre Uniunea Europeană şi Republica Molodva, respectiv, Georgia şi să se finalizeze semnarea Acordului de asociere cu Ucraina, după ce componenta politică a fost semnată în luna martie.