Bursele reacţionează pozitiv la planul Băncii Centrale Europene
Pieţele financiare au reacţionat pozitiv la programul Băncii Centrale Europene privind achiziţionarea obligaţiunilor de stat ale ţărilor din zona euro.
Articol de Alexandru Ioan, 07 Septembrie 2012, 11:33
Banca Centrală a adoptat un nou program pentru achiziţionarea obligaţiunilor de stat ale ţărilor din zona euro în vederea reducerii costurilor de împrumut de pe pieţele externe pentru aceste state, care se confruntă în prezent cu mari probleme financiare, a anunţat preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi.
Noul mecanism vizează reducerea distorsiunilor severe, generate, spune Mario Draghi, de temeri nefondate ale pieţelor, care duc la creşterea dobânzilor la împrumuturi.
Primele reacţii ale pieţelor au fost pozitive, iar bursele, precum cea londoneză, germană şi franceză, au încheiat chiar în creştere tranzacţiile.
Prevederile programului BCE
Consiliul Guvernatorilor Băncii Centrale Europene a creat un nou program de achiziţionare a bondurilor, care va ajuta banca să cumpere nelimitat obligaţiuni cu scadenţă între un an şi trei ani.
Ţările care doresc ca BCE să le achiziţioneze obligaţiunile vor trebui să accepte anumite condiţii, care vor fi parţial monitorizate de Fondul Monetar Internaţional, a explicat şeful BCE, adăungând că aceste achiziţii nu vor duce la tipărirea suplimentară de bani pentru cele 17 state din zona euro.
Draghi a dat asigurări că BCE va ajuta numai statele care acceptă şi implementează condiţii stricte, iar fondurile de salvare a zonei euro vor achiziţiona de asemenea, obligaţiuni.
"Aşa cum am spus şi acum o lună, trebuie să ne situăm în poziţia de a apăra mecanismul politicilor de transfer monetar din toată zona euro. Dorim să păstrăm unicitatea politicii noastre monetare şi să ne asigurăm că politica noastră face faţă economiei reale din toată zona euro. Noul mecanism ne va permite să răspundem distorsiunilor severe de pe piaţa obligaţiunilor, care s-au datorat în special temerilor nefondate ale investitorilor faţă de o posibilă reversibilitate a monedei euro", a spus Mario Draghi.
Noua intervenţie a BCE pe piaţa obligaţiunilor din zona euro este crucială pentru ca guvernele să aibă mai mult timp să vină cu măsuri pentru rezolvarea crizei datoriilor.
În ultimele trei luni, banca s-a confruntat cu presiuni crescute pentru a-şi majora achiziţiile de obligaţiuni şi a se tranforma într-un creditor de ultimă instanţă pentru ţările din zona euro, aflate într-o situaţie dificilă pe pieţele financiare.
Mario Draghi nu s-a ferit să descrie în termeni severi perspectivele zonei euro.
"Ne aşteptăm să avem o creştere economică slabă în zona euro, pe fondul tensiunilor actuale de pe pieţele de capital şi a tot mai marii nesiguranţe care apasă asupra încrederii şi sentimentelor din piaţă", a adăugat Mario Draghi.