Bulgaria, o economie stabilă pe fond de criză
Bulgaria a fost stabilă economic, dar rămâne ţara cu cel mai scăzut nivel de trai din Europa.
Articol de Petio Petkov, Bulgaria, 02 Ianuarie 2012, 15:36
În anul 2011 Bulgaria a fost una din ţările cu economie stabilă, în peisajul crizei financiare europene.
Sofia a aplicat măsuri eficiente de reducere a deficitului bugetar, care a ajuns la numai 1,6% din PIB, iar băncile şi-au redus datoriile externe, cu un miliard de euro.
Cu toate acestea, Bulgaria ar rămâne ţara cu cel mai redus nivel de trai din Uniunea Europeană, iar investiţiile străine au scăzut semnificativ, după cum se arată într-o analiză semnată de economistul german Mark Meinardus, preşedintele Forumului Economic Germano-Bulgar.
El constata, însă, că stabilitatea, în Bulgaria, este realizată la nivelul cel mai adânc al mizeriei, adăugând că "mai stabilă poate fi numai liniştea cimitirelor".
În ciuda nivelului cel mai mic al taxelor, în cadrul Uniunii, investiţiile străine au mai scăzut, în cursul anului, cu 30%, după ce, în 2010, a avut loc o scădere de 50%.
Experţii constată extinderea sectorului gri.
Veniturile fermierilor bulgari au crescut, în cursul anului, cu 23 de procente, la un nivel mediu european de 6,7.
Ţara, însă, rămâne în urma Ungariei şi României, unde a fost realizată o creştere de 40 de procente.
În 2011, când Grecia vecină s-a apropiat de faliment, economiile pentru zile negre, ale bulgarilor, în bănci, au bătut recordul naţional, ajungând la 15 miliarde euro.
Preşedintele bulgar avertizează că resursele acumulate pe această cale nu sunt investite în proiecte economice, pentru că, de teama repetării crizei financiare din 1997, bancherii evită riscurile.