Bulgaria califică drept "absurdă" atitudinea Franţei faţă de romii proveniţi din Bulgaria
Ministrul bulgar de externe, Kristian Vigenin, a calificat sâmbătă drept "absurdă" atitudinea Franţei faţă de romii proveniţi din Bulgaria, subliniind că nu există niciun motiv ca această chestiune să aibă legatură cu admiterea ţării în spaţiul Schengen.
Articol de Simona Mihăescu, 28 Septembrie 2013, 16:50
"O astfel de atitudine în cadrul Uniunii Europene este absurdă' şi 'aminteşte de practicile din trecut", a declarat şeful diplomaţiei bulgare pentru postul de radio public BNR, citează Agerpres.
Acesta consideră că declaraţia ministrul francez de interne, Manuel Valls care dădea de înţeles că aceştia ar putea fi expulzaţi, "este prea mult".
"Să faci aluzii la expulzare, este prea mult', a adăugat Kristian Viguenin într-o primă reacţie a guvernului bulgar privind recentele declaraţii ale ministrul francez de interne, Manuel Valls.
Oficialul francez a estimat în această săptămână că "majoritatea (romilor, proveniţi în special din Bulgaria şi România) ar trebui conduşi la graniţă", considerând că aceştia nu se pot integra.
Intervievat la New York, unde ministrul bulgar participa la Adunarea Generală a ONU, Kristian Vigenin a reamintit că "numărul romilor bulgari din Franţa este minim (şi că) nu ei sunt cei care creează probleme", lăsând să se înţeleagă că majoritatea imigranţilor romi din Franţa sunt români, adaugă AFP.
Minoritatea romă din Bulgaria este estimată la aproximativ 700.000 de persoane şi imigrează în special către Spania şi Italia, potrivit experţilor bulgari.
Kristian Vigenin a estimat că poziţia guvernului francez, confirmată în această săptămână, împotriva unei aderări a Bulgariei şi Românei la spaţiul Schengen "trebuie primită cu calm".
El a spus că nu există o legătură între problema romilor şi Schengen.
"Indiferent dacă Bulgaria este sau nu în Schengen, aceşti oameni au dreptul la liberă circulaţie în Uniunea Europeană şi, începând din ianuarie, ei vor putea să lucreze oriunde", a adăugat şeful diplomaţiei bulgare.
"Faptul că Bulgaria şi România nu sunt în Schengen nu le face să fie membre de categoria a doua ale UE", a subliniat el, reamintind că Marea Britanie şi ţările scandinave nu aparţin nici ele spaţiului Schengen, aminteşte Agerpres.