Bulgaria a renunțat definitiv la South Stream
Oficialitățile bulgare au lansat ideea revenirii la gazoductul de tranzit Nabucco-Vest, renunțând astfela la proiectul South Stream.
Articol de Petio Petkov, Bulgaria, 16 Ianuarie 2015, 08:52
Bulgaria se pare că s-a despărţit astăzi definitiv de gazoductul South Stream, mai ales că şi ea, la fel ca şi România, s-a aflat în atenţia SUA şi a Marii Britanii zilele acestea.
După vizita la Bucureşti, subsecretarul de stat american Victoria Nuland s-a alăturat, la Sofia, şefului diplomaţiei americane, John Kerry, în discuţiile pe care acesta le-a avut cu principalii oficiali bulgari.
Vizita de câteva orei a secretarului de stat american este privită aici drept un semnal de sprijin, în lumina acţiunilor agresive ale Rusiei.
John Kerry şi Boiko Borisov s-au pronunţat în favoarea intensificării colaborării militare.
Pe ordinea de zi este modernizarea armatei, pentru care însă ţara nu dispune de bani.
SUA lucrează activ la detensionarea situaţiei din Ucraina şi la depăşirea divergenţelor cu Rusia, a spus Kerry, exprimându-şi speranţa că acordurile de la Minsk vor fi respectate şi Rusia se va îndepărta de ideea răzbunării.
Diversificarea energetică
Secretarul de stat american a subliniat importanţa diversificării energetice.
Prin interconexiunile transfrontaliere, Bulgaria şi ţările din sud-estul Europei vor putea reduce gradul de dependenţă de gazele ruseşti.
Tot combustibilul nuclear şi 85% din gazele de care are nevoie Bulgaria provin acum din Rusia.
Redirecţionarea tranzitului de gaze ruseşti spre Turcia va cauza Bulgariei pierderi de sute de milioane de euro.
Până la vizita de ieri, la Moscova, a comisarului Sefčovič, Borisov a crezut că este posibilă reînvierea South Stream-ului.
Astăzi, el a lansat ideea revenirii la gazoductul de tranzit Nabucco-Vest.
Chiar şi în condiţiile unei posibile crize a gazelor, Bulgaria nu va renunţa la moratoriul asupra prospecţiunilor pentru gaze de şist până când nu va apărea o tehnologie cu garanţii pentru mediu.
A fost discutat proiectul realizării de către Compania Westinghouse a unui nou bloc energetic de 1000 MW la Centrala de la Kozlodui. Proiectul se află însă în faza bunelor intenţii.
Statul de drept
Nu întâmplător, Kerry a dedicat câteva minute din conferinţa de presă comună problemei statului de drept.
Colegii bulgari au făcut o legătură directă cu seria de cinci asasinate la comandă din ultima săptămână, rămase neelucidate.
Nu prea se leagă de statul de drept nici falimentul aşa-zisei bănci a puterii, KTB, care a impus contractarea de urgenţă a unor credite externe în valoare de peste 2,5 miliarde euro.
Vize pentru bulgari
La întrebarea privind eventuala renunţare la regimul de vize pentru bulgari, Kerry a răspuns că se lucrează, însă există criterii ce trebuie respectate.
Cu peste 15% cereri de viză respinse în 2014, Sofia este departe de nivelul cerut, de numai 3%.
Liderii bulgari au sprijinit semnarea acordului în cadrul Parteneriatului transatlantic pentru comerţ şi investiţii, menit să impulsioneze creşterea economică.
În cadrul vizitei sale, John Kerry s-a intreţinut cu ministrul britanic de externe, Philip Hammond, care a avut ieri o serie de întâlniri cu liderii bulgari dedicate combaterii terorismului, crizei ucrainene şi securităţii energetice.