Bani europeni pentru România
Comisia Europeană a propus miercuri alocarea a 3,6 milioane de euro pentru România, pentru a ajuta 1.000 de foşti salariaţi ai Combinatelor Mechel din Câmpia Turzii şi Târgovişte să îşi găsească noi locuri de muncă.
Articol de Politica Romaneasca, 07 Mai 2014, 17:20
România a solicitat sprijin din partea FEG în urma concedierii a peste 1.500 de lucrători ai societăților Mechel Câmpia Turzii și Mechel Reparații Târgoviște din regiunea Cluj, România.
Concedierile au fost consecința creșterii concurenței din partea unor producători de produse siderurgice din alte părți ale lumii.
Jonathan Todd, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru afaceri sociale, despre destinaţia acestor fonduri a precizat care va fi destinaţia acestui ajutor financiar.
"Banii vor fi folosii în beneficiul celor 1000 de foşti salariaţi, în special oferindu-le cursuri de pregătire şi orientări spre cariere în alte domenii şi ajutor pentru activităţi de antreprenoriat sau pentru înfiinţareade mici firme. Una dintre măsurile care pot fi finanţate din aceste fonduri este sprijinirea a 250 de foşti lucrători să pună pe picioare o companie de tip cooperativă pentru confecţionarea de echipament sportiv", a afirmat el.
Potrivit corespondentului RRA, la Bruxelles, Sorin Croitorescu, banii provin din Fondul european de ajustare la globalizare şi alocarea lor trebuie aprobată, acum, de Consiliul şi Parlamentul European.
Site-ului Comisiei Europene,precizează că ambele societăți afectate au aparținut grupului siderurgic rus Mechel.
La sfârșitul anului 2011, acest grup s-a confruntat, în cadrul operațiunilor sale din România, cu dificultăți financiare ca urmare a pierderilor cauzate de prețurile nefavorabile de pe piețele europene ale oțelului, situație legată de creșterea prețurilor deșeurilor feroase și de scăderea cererii de produse finite.
Societatea Mechel Câmpia Turzii a instituit o serie de măsuri vizând reducerea costurilor cu personalul. Aceste măsuri nu au dus însă la remedierea dificultăților financiare ale întreprinderii, care a decis să inițieze concedieri colective.
Concedierile afectează, în principal, orașul Câmpia Turzii și regiunea din jurul acestuia, situate în partea de sud-est a județului Cluj, în nord-vestul României.
Aproximativ jumătate din populația în vârstă de muncă din Câmpia Turzii lucrează în sectorul industrial. Societatea Mechel Câmpia Turzii a fost cel mai mare angajator din zonă, având 1.837 de salariați (în iunie 2012), adică aproximativ o treime din numărul total al salariaților din regiune.
Președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a propus crearea unui fond pentru ajutorarea persoanelor nevoite să se adapteze la consecințele globalizării.
De la începutul activității sale în 2007, FEG a primit 132 de cereri.
Au fost solicitate fonduri în valoare de aproximativ 500 de milioane euro pentru sprijinirea a peste 106.000 de lucrători. Un număr din ce în ce mai mare de state membre depun cereri de alocare de fonduri prin FEG, cu scopul de a sprijini lucrătorii concediați dintr-un număr tot mai mare de sectoare.
Numai în 2013, contribuția FEG s-a cifrat la peste 53,5 milioane euro, menţionează sursa citată.