Bani europeni pentru prevenirea dezastrelor
România ar putea beneficia de un program regional de 6 milioane euro.
Articol de Simona Mihăescu, 20 Septembrie 2010, 12:14
Uniunea Europeanã va pune la dispoziţia statelor est-europene (nemembre UE) un program regional în valoare de 6 milioane de euro, bani care vor fi folosiţi pentru dezvoltarea capacitãţilor de rãspuns pentru prevenire, pregãtire şi rãspuns în caz de dezastre ale ţãrilor din est partenere la politica de vecinãtate europeanã, informeazã un comunicat de presã.
Regiunea de nord-est a României, cu un nivel al PIB de 23% din media PIB-ului comunitar, era consideratã în 2008 ca fiind cea mai sãracã din Uniunea Europeanã. Acest lucru afecteazã posibilitatea de a interveni în caz de calamitãţi naturale, în condiţiile suportului financiar destul de scãzut în cazul regiunilor sãrace.
Comisia Europeanã a prezentat sumele disponibile pentru România, inclusiv pentru Regiunea Nord-Est, ce pot fi utilizate în dezvoltarea capacitaţii de prevenire şi rãspuns în caz de calamitãţi naturale.
În plus, Comisia Europeanã anunţã cã în cadrul Instrumentului european de vecinãtate şi parteneriat (IEVP) va fi lansat în urmãtoarele luni un program regional în valoare de 6 milioane euro pentru regiunile situate la frontierele UE.
Un program similar se aflã deja în desfãşurare în regiunea mediteraneeanã cu ţãrile din Sud partenere la politica europeanã de vecinãtate, cu ţãrile din Balcanii de Vest ţi cu Turcia (5 milioane euro).
Executivul comunitar a rãspuns astfel unei întrebãri scrise adresate de europarlamentarul român Petru Luhan (PPE/PDL) care a solicitat sã afle cum va aborda Comisia problematica regiunilor situate la frontierele UE, platforme de legãturã între UE şi cel puţin douã state nemembre, cu resurse extrem de limitate pentru a lupta împotriva calamitãţilor.
"Voi face toate demersurile pentru ca regiunile de frontierã, ce se confruntã cu probleme specifice cauzate de faptul cã sunt la confluenţa mai multor sisteme administrative, cum este cazul Regiunii Nord-Est, sã fie tratate în consecinţã. Chiar dacã în partea românã se intervine corespunzãtor, reacţia eficientã trebuie sã vinã din partea celor trei state care au frontiere în zona respectivã. Consider deci cã este o situaþie specialã, care trebuie tratatã ca atare", a afirmat europarlamentarul Petru Luhan, citat de Agerpres.