Banca Centrală Europeană apără moneda euro
Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat că BCE este pregătită să adopte toate măsurile necesare pentru a proteja moneda euro.
Articol de Alice Vasiloiu, 03 August 2012, 10:18
Banca Centrală Europeană a dat noi asigurări că va face tot ce este necesar pentru protejarea monedei euro.
Într-o conferinţă de presă, desfăşurată joi dimineaţă, înainte de reuniunea Consiliului BCE, preşedintele instituţiei, Mario Draghi, a spus că BCE este pregătită să intervină pe pieţe şi a vorbit inclusiv de măsuri excepţionale pentru combaterea crizei datoriilor.
El a adăugat însă că, pentru un moment, Consiliul guvernatorilor BCE a respins ideea coborârii la nivel negativ a dobânzii acordate băncilor deponente, în prezent de 0%.
Anterior, Banca Centrală Europeană a anunţat menţinerea dobânzii de politică monetară la minimul istoric de 0,75%.
Pieţele financiare au reacţionat însă negativ la anunţul preşedintelui BCE, care nu a conţinut măsurile concrete aşteptate pentru combaterea crizei.
Bursele de la Paris şi Frankfurt au înregistrat scăderi semnificative.
O publicaţie germană notează că a obţinut informaţia potrivit căreia Mario Draghi va utiliza atât BCE, cât şi Mecanismul European de Stabilitate Financiară pentru cumpărarea datoriilor suverane ale Spaniei şi ale Italiei, arată Mediafax.
Preşedintele băncii centrale germane a criticat dur intenţia BCE de a cumpăra prin bonduri datoriile publice, iar ministrul german de finanţe a criticat, la rândul lui, poziţia BCE.
Există îngrijorări că Spania ar putea avea nevoie de un ajutor financiar care îl depăşeşte pe cel acordat Greciei, Irlandei şi Portugaliei.
Mario Draghi: Euro este ireversibil
Banca Centrală Europeană va pregăti în următoarele săptămâni un program de achiziţii de obligaţiuni prin operaţiuni pe piaţa liberă, de o amploare "suficientă pentru a-şi atinge obiectivele", însă va acţiona doar după ce guvernele zonei euro vor activa fondurile de urgenţă pentru a face acelaşi lucru, a mai declarat preşedintele BCE, Mario Draghi.
Actualele randamente plătite de unele state sunt inacceptabile şi a repetat că euro este "ireversibil".
Noul program de achiziţii de obligaţiuni este diferit de precedentul, a spus el. Guvernele trebuie să-şi îndeplinească angajamentele privind reformele fiscale pentru a putea beneficia de program. De asemenea, mecanismul se va concentra pe achiziţia de instrumente financiare cu maturitate mai scurtă.
Italia şi Spania trebuie să ceară pachete de ajutor financiar, condiţionate de luarea anumitor măsuri, pentru a primi sprijin din partea Mecanismului European de Stabilitate/Fondul de Stabilitate Financiară şi a BCE, potrivit preşedintelui BCE.