Avertizare în UE: Creşte decalajul pe piaţa muncii între statele nordice şi sudice
Comisia Europeană anunţă o creştere îngrijorătoare a decalajului pe piaţa muncii dintre statele nordice şi cele din sudul continentului.
Articol de Sorin Croitorescu, 24 Februarie 2014, 19:19
Un raport publicat, luni, evidenţiază că, în vreme ce în ţări precum Suedia sau Danemarca, forţa de muncă este insuficientă, în sud, în statele grav afectate de criză, şomajul este în continuă creştere.
Corespondentul RRA, relatează de la Bruxelles.
Mobilitatea pe piaţa muncii ar putea duce la un echilibru între nord şi sud, aprecia comisarul pentru afaceri sociale, László Andor, care consideră că instrumentele europene de genul reţelei EURES sunt foarte utile pentru cei care caută locuri de muncă.
Potrivit studiilor europene, s-a oprit declinul activităţii birourilor de plasare din ţări precum Grecia, Italia, Portugalia sau Spania şi s-au raportat chiar uşoare creşteri ale numărului de locuri de muncă în agricultură, în domeniul forestier sau în cel al pescuitului.
Totuşi, în ţările din sud, cele mai multe oportunităţi apar în doar câteva zone de activitate, cum ar fi îngrijirea sănătăţii, vânzări sau admninistraţie.
În sectorul construcţiilor nu se prevăd evoluţii prea rapide, după ce a fost puternic afectat de criză şi tot din cauza crizei numărul de contracte temporare a crescut foarte mult, ceea ce duce la scăderea pregătirii şi abilităţilor profesionale şi deci la productivitate mică şi performanţă economică redusă.
În ţările din sud, rata angajaţilor cu nivel scăzut de educaţie este de 33%, dublă faţă de media europeană. Monitorul locurilor de muncă vacante în Europa, unde au apărut aceste date, apare trimestrial şi, alături de buletinul european al locurilor de muncă, oferă o analiză a posibilităţilor de a lucra în altă ţară.
Ele folosesc datele furnizate de 31 de servicii publice naţionale din domeniu, pentru portalul EURES, unde până la 1 ianuarie fuseseră publicate două milioane de locuri de muncă vacante.
Experţii Comisiei Europene observă că numărul acestora este în creştere în ultima vreme, în special după ce Marea Britanie a notificat în toamnă de două ori mai multe locuri de muncă libere decât în luna mai a anului trecut, observă corespondentul RRA.