Autorităţile române trebuie să sprijine populaţia romă!
Comisarul european pentru drepturile Omului din cadrul Consiliului Europei, Thomas Hammarberg a adresat, joi, o scrisoare, premierului, Emil Boc, privind situaţia romilor.
Articol de Petruţa Obrejan, 16 Decembrie 2010, 17:27
România trebuie să-şi intensifice eforturile în vederea eliminării discriminării şi a îmbunătăţirii incluziunii sociale a romilor - susţine comisarul pentru Drepturile Omului din cadrul Consiliului Europei, Thomas Hammarberg.
Într-o scrisoare adresată premierului Emil Boc, în urma vizitei sale în România, comisarul subliniază că populaţia romă continuă să se confrunte cu sărăcie şi o discriminare constante.
Comisarul recomandă că o determinare politică şi o acţiune susţinută sunt imperios necesare pentru a îmbunătăţi situaţia populaţiei rome în România.
“Populaţia romă continuă să se confrunte, în România, cu o sărăcie şi discriminare constantă. Determinarea politică şi acţiunea cuprinzătoare sunt necesare pentru îmbunătăţirea situaţiei lor", a declarat, joi, Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Thomas Hammarberg, publicând o scrisoare adresată primului-ministru din România, Emil Boc.
Comisarul este preocupat de retorica anti-romi exprimată de unele figuri publice şi mass-media, precum şi cu privire la punerea slabă în aplicare a legislaţiei anti-discriminare.
"Romii sunt discriminaţi în diverse domenii, nu în ultimul rând în ocuparea forţei de muncă, educaţie, locuinţă şi asistenţă medicală. Guvernul ar trebui să-şi consolideze eforturile şi să găsească inclusiv soluţii " se mai arată în scrisoare.
În ceea ce priveşte locuinţele, Comisarul Hammarberg notează că majoritatea romilor trăiesc în comunităţi separate de populaţia majoritară, fără acces la servicii de bază, cum ar fi electricitate, apă curentă, încălzire centrală, şi de eliminare a deşeurilor.
Evacuările forţate a familiilor de romi care nu au dovada de închiriere ridică probleme serioase.
"Dreptul la o locuinţă adecvată ar trebui să fie protejat în orice moment, şi ar trebui să fie furnizate de către autorităţi în toate cazurile de evacuare, adăpost alternative decente" a mai spus comisarul european.
Comisarul subliniază, de asemenea, necesitatea de a consolida capacitatea autorităţilor locale şi organizaţiilor non-guvernamentale pentru a întreprinde acţiuni de îmbunătăţire a condiţiilor de viaţă ale romilor şi pentru a favoriza incluziunea socială a acestora.
În acest context, el salută planul guvernului de a crea unităţi mobile, care ar ajuta municipalităţile în crearea de proiecte comunitare care vizează combaterea marginalizării romilor, şi recomandă punerea în aplicare rapidă a planului în cooperare cu societatea civilă romă.
Comisarul Hammarberg vede în rata ridicată a şomajului în rândul romilor, un obstacol suplimentar al eforturilor de combatere a sărăciei lor.
În ceea ce priveşte accesul romilor la educaţie, comisarul este profund îngrijorat de faptul că un număr mare de copii romi nu merg la şcoală.
El deplânge, de asemenea, segregarea continuă a elevilor romi în şcoli.
"În ciuda unor iniţiative promiţătoare întreprinse de autorităţi în ultimii ani, pentru a aborda această problemă, unii elevi în comunităţile de romi sunt încă în clase separate sau şcoli. Sunt necesare eforturi mai eficiente pentru a stabili un sistem de învăţământ incluziv real, în conformitate cu eforturile statelor membre, cuprinse în Declaraţia de la Strasbourg privind romii, document adoptat în octombrie 2009.