Angela Filote: Salariile sunt foarte mici în România
România nu-şi permite să aibă ca principal avantaj costul scăzut al forţei de muncă, în condiţiile în care avem una din cele mai sărace populaţii din UE şi suntem, în acelaşi timp, al doilea cel mai sărac stat din organizaţie.
Articol de Iulian Olescu, 27 Octombrie 2015, 09:23
Evaluarea aparţine şefului Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Filote.
Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Angela Filote, a declarat că deşi România a avut o creştere foarte bună, motoarele acesteia au fost reprezentate într-o manieră covârşitoare de consumul intern şi de exporturi.
Ea a adăugat că ţara noastră mai are nevoie şi de investiţii, în special în infrastructura de transport, dar nu numai.
Angela Filote spune că România trebuie să realizeze trecerea de la un stat cu costuri scăzute, în special în privinţa forţei de muncă la unul cu valoare adăugată medie şi mare.
Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene spune că salariile sunt foarte mici în ţara noastră în comparaţie cu restul Europei şi că ele vor trebui să crească pe viitor, însă numai într-o strânsă legătură cu îmbunătăţirea productivităţii şi competitivităţii.
Angela Filote a precizat că există o oarecare îngrijorare legată de relaxarea fiscală aprobată recent.
"Atât noi, la Comisia Europeană, cât şi guvernul, BM, FMI avem câte un glob de cristal şi folosim modele economice pentru a citi în acest glob, iar acum vedem câteva lucruri diferite: un guvern optimist, şi este foarte bine că este optimist, dar sperăm că nu prea optimist, pentru că noi suntem mai puţin optimişti în legătură, de exemplu, cu capacitatea economiei de a genera o colectare mai mare a taxelor, astfel încât să compenseze în special măsurile fiscale recent adoptate. Deci, suntem îngrijoraţi şi ne uităm în detaliu la astfel de măsuri", a declarat ea.
Ismail Radwan, reprezentant al Băncii Mondiale: România, performanţe favorabile în privinţa creşterii economice
Şi reprezentantul Băncii Mondiale, prezent la evenimentul organizat de Business Review, Ismail Radwan, a punctat faptul că România a înregistrat performanţe favorabile în privinţa creşterii economice şi a consolidării fiscale, are o dinamică pozitivă ridicată în sectorul tehnologiei informaţiei şi un potenţial deosebit în turism, agricultură şi construcţii.
El a adăugat că ţara noastră a făcut progrese importante în îmbunătăţirea mediului de afaceri, dar că este nevoie şi de alte măsuri.
"Cred că sunt trei lucruri pe care le puteţi face pentru a ameliora climatul pentru investitori. Primul ar fi îmbunătăţirea mediului de afaceri, al doilea dezvoltarea infrastructurii, iar al treilea o bună guvernanţă. România are deja un mediu de afaceri favorabil. Banca Mondială monitorizează 189 de ţări din întreaga lume în cadrul studiului "Doing Business". Anul trecut România era pe locul al 51-lea, iar anul acesta a ajuns pe locul 48", a spus el.
Ismail Radwan a adăugat că deşi în România se poate demara mai uşor o afacere, Polonia şi Bulgaria sunt în continuare plasate în clasament, în special din cauza costului mare şi timpului necesar pentru conectarea la curentul electric şi a duratei pentru obţinerea unei autorizaţii de construire.
În plus, România are nevoie de autostrăzi şi de reţele de transport, în condiţiile în care la ora actuală aproximativ aproximativ 40% dintre drumurile existente sunt într-o stare necorespunzătoare - a mai precizat Ismail Radwan.
Investiţiile necesare în acest domeniu sunt estimate de Banca Mondială la 16 miliarde de euro.