Alegeri în Bulgaria
În Bulgaria s-au deschis centrele de votare în cadrul primului tur al alegerilor prezidenţiale şi municipale, cu valoare de test pentru guvernul conservator condus de Boiko Borisov, aflat la mijloc de mandat.
Articol de Petio Petkov, Bulgaria, 23 Octombrie 2011, 13:17
UPDATE Circa 32% din cetăţenii bulgari au votat, duminică, până la orele 15:00, la alegerile prezidenţiale şi locale din Bulgaria, conform datelor furnizate de Institutul pentru studii sociale şi marketing MBMD.
În oraşul Veliko Tărnovo, prezenţa la urne era, până la acea oră, de 30,5%, la Haskovo - 33,1%, la Iambol - 28,4%.
Până la orele 15:00, prezenţa la urne în capitala Bulgariei era de 23,59% pentru scrutinul prezidenţial şi 24,65% pentru cel local, potrivit preşedintelui Comisiei Electorale Municipale, Marina Velceva.
Peste 14.000 de cetăţeni bulgari şi-au exercitat, dreptul de vot în străinătate
Secţiile de votare din New York, Washington, Montreal, Toronto şi Ottawa au fost deschise la 13:00, ora locală a Bulgariei, informează Ministerul de Externe de la Sofia.
La aceeaşi oră, s-a încheiat scrutinul din Japonia pentru alegerea preşedintelui şi vicepreşedintelui Bulgariei.
La Tokyo, au votat 49 de cetăţeni bulgari. În Spania, s-au prezentat la urne, până la orele 13:00, 685 de persoane, iar în Federaţia Rusă - 146. În Turcia, 5.137 de cetăţeni bulgari şi-au exercitat dreptul de vot, în Italia - 131, iar în Malta - 70
Candidatul partidului GERB, Rosen Plevneliev, conduce cu 40% dintre voturi, arată rezultatele unui sondaj efectuat la ieşirea de la urne până la ora 10.30 în cadrul alegerilor prezidenţiale din Bulgaria, transmite Agenţia Focus, preluată de Agerpres.
Pe locul doi se situează candidatul opoziţiei socialiste, Ivailo Kalfin care are 29% din sufragii, în timp ce fostul comisar european Meglena Kuneva are 13%.
Potrivit ziarului Dnevnik, cu Plevneliev au votat 39% dintre alegătorii care s-au prezentat la urne între orele 06.00 şi 10.00 dimineaţă, iar cu Kalfin - 33%, în timp ce Kuneva a fost votată de 12%.
Conform datelor agenţiei sociologice MBMD, prezenţa la urne la ora 10.00 a fost de 13,8%.
În Bulgaria, legislaţia interzice publicarea rezultatelor sondajelor electorale în ziua alegerilor, dar presa bulgară a găsit metode ca să evite această restricţie.
Astfel, rezultatele sondajelor efectuate la ieşirea de la urne sunt difuzate sub forma unor topuri muzicale, previziuni meteo sau cronici literare.
Diferenţa între numărul alegătorilor pentru cele două scrutine rezultă din faptul că bulgarii care se află peste hotare vor putea vota numai pentru preşedinte, nu şi pentru primari şi consilieri locali.
Este prima dată când alegerile prezidenţiale şi cele locale se organizează în aceeaşi zi.
Eventualul al doilea tur al celor două scrutine va avea loc la 30 octombrie
Favorit în alegerile prezidenţiale, cu un avantaj între 6 şi 13 procente în sondaje este Rosen Plevneliev, candidatul partidului de guvernământ, "Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei, urmează Ivailo Kalfin, din Partidul Socialist şi ex-comisarul european Meglena Kuneva, în calitate de independent.
Preşedintele nu are prerogative foarte mari şi vetoul său poate fi depăşit cu simpla majoritate.
În condiţiile actuale, alegerile prezidenţiale sunt privite drept un referendum pro sau contra premierului Boiko Borisov.
Se conturează un al doilea tur de scrutin între Plevneliev şi Kalfin.
Rezultatul final va depinde, în cea mai mare măsură, de simpatizanţii partidului turc.