Ajutorul UE pentru persoane defavorizate, continuă
Din cele 500 de milioane de euro pentru persoanele defavorizate din UE, România primeşte 55,8 milioane de euro, sub formă de alimente.
Articol de Daniela Coman, 16 Ianuarie 2013, 12:07
Uniunea Europeană alocă 500 milioane de euro pentru programul pe acest an, privind produsele alimentare destinate persoanelor defavorizate.
Programul european de distribuire a produselor alimentare către persoanele cele mai defavorizate din comunitate, funcţionează din 1987.
Atunci, Consiliul European a adoptat normele privind deblocarea produselor agricole, plasate în stocuri de intervenţie publică, în cazul statelor membre care doreau să le utilizeze drept ajutoare alimentare pentru persoanele aflate în nevoie.
De-a lungul anilor, programul a devenit o importantă sursă de aprovizionare pentru organizaţiile care lucreză în contact direct cu persoanele cele mai defavorizate din societatea noastră.
Conceput iniţial pentru distribuirea stocurilor excendetare de produse agricole persoanelor nevoiaşe, programul a suferit modificări la începutul anilor 90, astfel încât, în anumite circumstanţe, stocurile de intervenţie să poată fi suplimentate cu achiziţii de pe piaţă.
Acum, în condiţiile în care stocurile de intervenţie sunt extrem de scăzute, programul ar trebui să permită, pentru a completa stocurile, achiziţii permanente de pe piaţă.
Sarcina alegerii produselor alimentare va reveni statelor membre, iar planurile de distribuţie vor fi elaborate pe perioade de trei ani.
Alimentele vor fi distribuite în continuare în colaborare cu organizaţiile de caritate şi cu serviciile sociale locale.
Peste 18 milioane de persoane din 19 state membre vor beneficia şi anul acesta de cele 500 de milioane de euro alocate.
România va primi în 2013, pentru persoanele defavorizate, alimente în valoare de 55,8 milioane de euro, de la Uniune.
De altfel, acesta este ultimul an de existenţă a programului în forma sa actuală, cu finanţare din politica agricolă comună.
În ceea ce priveşte evoluţia viitoare a programului, în propunerea sa privind cadrul financiar multianual pentru perioada 2014 - 2020, Comisia a prevăzut un buget de 2,5 miliarde de euro pentru cei şapte ani, pentru a se continua finanţarea asistenţei acordate persoanelor defavorizate.