Aderarea României şi Bulgariei la Schengen se transferă Danemarcei
Preşedinţia poloneză a UE va transfera preşedinţiei daneze a Uniunii problema aderării României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen.
Articol de Costi Dumăscu, 14 Decembrie 2011, 12:03
Preşedinţia poloneză a Uniunii Europene a constatat, marţi, la Consiliul Justiţie şi Afaceri Europene de la Bruxelles, că, din cauza opoziţiei Olandei, nu poate fi adoptat proiectul de decizie privind aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.
Ministrul olandez pentru Imigraţie, Gerd Leers, a declarat, înaintea reuniunii, că acest moment nu este nimic de discutat - confirmând că ţara sa este singura care se opune deocamdată extinderii spaţiului european al liberei circulaţii.
"Olanda nu este un inamic al celor două ţări, ci un prieten al Europei" a spus acesta şi a adăugat că România şi Bulgaria trebuie să dovedească progrese ireversibile în reforma justiţiei şi combatarea corupţiei .
În cadrul reuniunii însă, ministrul de Interne al Poloniei, Jacek Cichocki, nu a putut decât să remarce că, în pofida îndeplinirii de către ţările aspirante a tuturor condiţiilor juridice, aşa cum s-a constatat şi la Consiliul european de săptămâna trecută, propunerea poloneză de compromis nu a trecut, deci problema se transferă viitoarei preşedinţii daneze a Uniunii.
"Preşedinţia poloneză a făcut toate eforturile posibile pentru a încheia acest dosar. Am elaborat o propunere de compromis în luna august, care ar fi putut primi acordul tuturor statelor membre, dar nu aşa au stat lucrurile, chiar dacă fiecare este conştient de sarcina care revine Consiliului statelor membre. Va trebui acum ca problema să fie preluată de preşedinţia daneză a Uniunii, a cărei misiune va fi să menajeze toate părţile şi să ajungă la un compromis pentru aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen " a spus Jacek Cichocki.
Trebuie precizat că Olanda aşteaptă raportul din februarie al Comisiei Europene privind stadiul reformei în justiţia românească şi bulgară pentru a formula o nouă opinie, iar dacă nici atunci nu va fi luată o decizie, şefii de stat şi de guvern promit să revină asupra discuţiei la summit-ul din martie.
Propunerea de compromis sprijinită de toate statele Uniunii, cu excepţia Olandei, are în vedere aderarea în două etape: mai întâi cu frontierele aeriene şi maritime, pe 25 martie 2012, apoi o decizie privind aderarea cu frontierele terestre, în iulie.