Acord privind simplificarea acceptării unor documente oficiale în UE
Proiectul de regulament pentru simplificarea acceptării anumitor documente oficiale în UE îşi propune simplificarea cerinţelor pentru prezentarea unor documente publice.
Articol de Cerasela Rădulescu, 14 Martie 2015, 09:35
Miniştrii europeni ai justiţiei au ajuns la un acord privind un proiect de regulament pentru simplificarea acceptării anumitor documente oficiale în UE, aşa numita procedură de apostilare.
Proiectul îşi propune simplificarea cerinţelor pentru prezentarea unor documente publice în UE.
La reuniunea la care a participat şi ministrul român al Justiţiei, Robert Cazanciuc, au mai fost discutate subiecte precum protecţia datelor cetăţenilor sau înfiinţarea Parchetului European.
Apostilarea documentelor în UE garantează recunoaşterea oficială prin lege a documentelor unui stat membru în altele.
În proiectul de regulament discutat astăzi de miniştrii justiţiei reiese că promovarea liberei circulaţii a cetăţenilor şi întreprinderilor se va face şi prin simplificarea cerinţelor pentru prezentarea unor documente publice în spaţiul comunitar.
"Ideea proiectului este de a elimina ce înseamnă proceduri de legalizare şi apostilare, ca o formă de a facilita libera circulaţie a persoanelor. Intenţia noastră este de a găsi totuşi un echilibru în această materie între libera circulaţie şi securitatea juridică a documentelor", a spus ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.
Robert Cazanciuc a anunţat şi că 12 state membre au semnat o scrisoare prin care solicită CE alocarea de fonduri pentru îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare.
Proiectul scrisorii a fost elaborat la iniţiativa României şi a fost redactat împreună cu Italia. Ministrul Cazanciuc a avut la Bruxelles şi o întâlnire cu secretarul general al CE, dna Catherine Day.
Subiectele abordate au fost procedura de numire a procurorului şef al DIICOT şi înfiinţarea agenţiei pentru recupearea creanţelor.