20 de ani de la semnarea Tratatului de la Mäastricht
Săptămâna aceasta, Uniunea Europeană a marcat trecerea a 20 de ani de la semnarea Tratatului de la Mäastricht, unul dintre cele mai importante documente după care funcţionează instituţiile europene.
Articol de Adriana Leu, 10 Februarie 2012, 11:36
Tratatul de la Mäastricht a fost semnat de Consiliul European la 7 februarie 1992.
Negocierile pe marginea acestui document au început în decembrie 1991 şi din cauza unor probleme apărute în procesul de ratificare, cum ar fi nevoia organizării a două referendumuri în Danemarca şi înaintarea excepţiei de neconstituţionalitate împotriva acordului parlamentar dat tratatului în Germania, importantul act a intrat în vigoare abia la 1 noiembrie 1993.
Documentul semnat la Mäastricht, în Danemarca, a reprezentat un prim pas în adoptarea unei Constituţii definitive Uniunii Europene.
Potrivit vitalului act, Uniunea Europeană se bazează pe trei piloni: cele trei comunităţi europene, a cărbunelui şi oţelului, a energiei atomice şi pe cea economică europeană, a cărei denumire a fost schimbată în Comunitate Europeană.
Pilonul doi al Uniunii este reprezentat de politica externă şi de securitate comună a statelor blocului comunitar, iar ultimul pilon, dar deloc lipsit de importanţă, îl constituie strânsa cooperare în domeniul justiţiei şi al afacerilor interne.
Graţie tratatului semnat în urmă cu 20 de ani, Comunitatea Europeană poate adopta acţiuni în ceea ce priveşte educaţia şi pregătirea profesională, cultura, tineretul, protecţia consumatorilor, reţelele transeuropene şi politica industrială.
Statele membre ale blocului comunitar au adoptat dispoziţii comune privind domenii ce ţin de ocuparea forţei de muncă şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă. În plus, Tratatul de la Mäastricht a extins rolul Parlamentului European şi a creat o nouă procedură decizională, aceea de codecizie, prin care legătura dintre Parlamentul European şi Consiliul de Miniştri a fost întărită.
Orice om de naţionalitatea unuia dintre statele membre beneficiază, potrivit Tratatului de la Mäastricht, de drepturi suplimentare oferite de statutul de cetăţean european.
Printre ele, dreptul de liberă circulaţie şi de stabilire în oricare stat membru, dar şi dreptul de a beneficia de protecţia consulară a oricărui stat membru, indiferent de zona în care se află. Însă unul dintre cele mai importante aspecte conferite de Tratatul de la Mäastricht se referă la crearea unei uniuni economice şi monetare.
Obiectivul final era reprezentat de crearea unei monede unice europene.