Ziua Veteranilor. Omagiu pentru veteranii şi soldaţii căzuţi pe câmpul de luptă
Pentru al treilea an, şi ţara noastră îşi arată recunoştinţa pentru veterani şi pentru soldaţii căzuţi pe câmpul de luptă, prin ceremonii militare şi religioase în garnizoane, la mormintele şi monumentele eroilor.
Articol de Cătălin Purcaru, 11 Noiembrie 2016, 13:56
Ziua Veteranilor sau Ziua Armistiţiului este celebrată astăzi în Europa, precum şi în Statele Unite, Canada şi Australia.
Pentru al treilea an, şi ţara noastră îşi arată recunoştinţa pentru veterani şi pentru soldaţii căzuţi pe câmpul de luptă.
Au fost organizate ceremonii militare şi religioase în garnizoane, la mormintele şi monumentele eroilor.
A fost cinstită şi memoria celor 28 de militari români care au murit în misiunile internaţionale din Afganistan, Irak şi Bosnia-Herţegovina.
Iosif Silviu Fogoraş, primul militar român decedat în tatrul de operaţii din Afganistan
În 11 noiembrie 2003 a căzut la datorie sublocotenentul post-mortem Iosif Silviu Fogoraş, primul militar român decedat în tatrul de operaţii din Afganistan.
În teatrele de operaţii au fost răniţi 170 de militari români, printre care şi colonelul Augustin Pegulescu.
"Mă consider un norocos şi mă bucur că am avut puterea să-mi refac viaţa după gravul accident din tetrul de operaţii din Afganistan, accident în care mi-am pierdut un picior. Cu toate acestea, nu mi-am pierdut încrederea în mine, am reuşit să-mi revin şi îmi continui cariera militară şi privesc viaţa cu optimism şi încredere, ca pe un dar divin", a spus Augustin Pegulescu.
Eroismul "nu se poate cumpăra"
La 11 noiembrie 1918, ora 11:00, intra în vigoare armistiţiul între puterile Antantei şi Germaniei, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial.
"Veteranii de azi continuă frumoasele tradiţii militare ale Arematei Române, reprezentând cu cinste ţara în teatrele de operaţii internaţionale. Armata noastră face dovadă că merită pe deplin încrederea de care se bucură în rândul populaţiei civile", a susținut generalul Constantin Didulescu, veteran de război.
Eroismul nu se poate măsura şi nu se poate compara, a subliniat ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, în discursul său.
"Eroismul vine din acelaşi legământ în faţa steagului românesc. Eroii noştri de ieri şi de azi sunt legaţi de o jertfă aidoma, o jertfă pentru ca noi să dăinuim în ţara binecuvântat numită România", a declarat Mihnea Motoc.
La finalul, ceremoniei a fost prezentat lotul format din militari răniţi în misiuni interne sau internaţionale după prima etapă de evaluare şi selecţie, in vederea participării echipei României la evenimentul sportiv paralimpic "Invictus Games" Toronto 2017.