Ziua Unirii, marcată în toată ţara. Premierul nu a mai mers la Iaşi
Centrul manifestărilor de Ziua Unirii Principatelor a fost Iaşiul, unde au fost programate un Te Deum şi depuneri de coroane de flori la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Articol de Ştefan Daraban, 24 Ianuarie 2014, 08:09
UPDATE În toată ţara se sărbătoreşte împlinirea a 155 de ani de la Unirea Principatelor Române.
Au avut loc ceremonialuri religioase, s-au depus coroane de flori la monumentele dedicate Unirii şi s-au ţinut discursuri publice.
În mai multe oraşe, printre care Iaşi, Botoşani, Bistriţa şi Alba Iulia, organizatorii au renunţat la tradiţională Horă a Unirii şi la concertele folclorice, în semn de respect faţă de victimele accidentului aviatic din Munţii Apuseni.
După cum relatează corespondenţii noştri, au fost însă gesturi simbolice, aşa cum s-a întâmplat la Miercurea Ciuc, unde s-a sfinţit o troiţă dăruită de un preot din Buzău, care a ţinut să facă un pod peste timp, pentru a reaminti de solidaritatea românilor de pe ambele părţi ale Munţilor Carpaţi.
"Covasna şi Harghita sunt inima României şi am venit să aducem darul cel mai frumos. Este Crucea. În Cruce se regăseşte iubirea faţă de Dumnezeu şi iubirea faţă de tot neamul românesc. Aceasta este Crucea la noi, românii", a spus preotul Mihai Milea.
Ziua Unirii Principatelor Române este sărbătorită şi în Republica Moldova.
La Chişinău au fost depuse flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, iar la Acedemia de Ştiinţe a fost organizată o conferinţă sub genericul "Unirea Principatelor Române în anul 1859 şi destinul Basarabiei".
Premierul Ponta nu a mai mers la Iaşi
Premierul Victor Ponta nu a mai participat la manifestările de la Iaşi prilejuite de împlinirea a 155 de ani de la Unirea Principatelor.
"Îmi pare rău că nu am putut să fiu la Iaşi, cum, de altfel, eram în fiecare an, însă am considerat că datoria mea de prim-ministru este să dau un mesaj foarte clar de stabilitate pentru o instituţie fundamentală, aşa cum este Ministerul de Interne, şi să mă apuc deja de treabă împreună cu domnul Oprea, cu domnul Arafat, cu ceilalţi la îmbunătăţirea procedurilor de intervenţie, în aşa fel încât miercuri, în şedinţa de guvern, să adoptăm actele normative necesare", a spus Ponta la preluarea mandatului de ministru de interimar de Interne de către Gabriel Oprea.
La evenimente au fost prezenţi preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi vicepremierul Liviu Dragnea.
Ziua Unirii Principatelor Române sau "Mica Unire", aşa cum este cunoscut momentul de la 1859, a fost marcată în toată ţara, prin ceremonii religioase şi militare, depuneri de coroane sau spectacole.
Ca în fiecare an, centrul evenimentelor este Iaşul, unde Primăria a anulat spectacolul folcloric din Piaţa Unirii, în semn de respect faţă de victimele accidentului aviatic din Munţii Apuseni.
Nu au lipsit din tabloul zilei fasolea cu cârnaţi şi vinul fiert, fiind pregătite 10.000 de astfel de porţii pentru tot atâţia doritori.
24 Ianuarie 1859, sau "Mica Unire"
Unirea Ţării Româneşti cu Moldova, înfăptuită la 24 ianuarie 1859, reprezintă actul politic care stă la baza României moderne şi a formării naţiunii române.
Împrejurările istorice nu au permis unirea simultană a celor trei ţări române: Moldova, Transilvania, Ţara Românească.
Statul naţional român s-a format treptat, începând cu Unirea din 1859 şi încheindu-se în 1918, când lupta de eliberare naţională a poporului român va fi încununată de victorie.