Ziua României, marcată prin evenimente speciale
În Bucureşti, Ziua Naţională a fost sărbătorită printr-o paradă militară iar la Alba Iulia a fost reconstituit momentul înfăptuirii Marii Uniri.Foto. Alexandru Dolea
01 Decembrie 2010, 13:25
În Capitală, evenimentul principal al zilei a fost parada militară.
În faţa a două mii de spectatori au defilat pe sub Arcul de Triumf 1500 de militari şi 130 de vehicule, aeronave şi blindate aparţinând Ministerelor Apărării şi de Interne, SRI şi SPP.
Ascultă momente din transmisia realizată pentru Radio România Actualităţi, de Radu Dobriţoiu şi Alexandru Leau, de la parada militară.
Dintre oficialităţile care au fost prezente la manifestare s-au enumerat ambasadori, şefi de arme din Ministerul Apărării Naţionale şi din Ministerul Administraţiei şi Internelor, miniştri, oameni politici, reprezentanţi ai clerului.
Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, avioanele şi elicopterele care urmau să survoleze zona nu s-au putut ridica de la sol.
În capitală, ceremoniile militare de depuneri de coroane şi jerbe de flori au început încă de la primele ore ale dimineţii la monumentul închinat eroilor militari căzuţi la datorie, amplasat în faţa Palatului Naţional al Copiilor din Parcul Tineretului.
În Parcul Carol I, la Mormântul Ostaşului Necunoscut au avut loc depuneri de coroane din partea instituţiilor statului, a veteranilor de război, dar şi a ONG-urilor.
Manifestările de la Bucureşti se vor încheia la ora 17:00, cu retragerea cu torţe a militarilor din Regimentul 30 Gardă "Mihai Viteazul".
Aceştia se vor deplasa pe itinerararul Palatul Cercului Militar Naţional - Bulevardul Regina Elisabeta - Piaţa Operei - Pod Cotroceni - Bulevardul Geniului - Bulevardul Vasile Milea - Bulevardul Timişoara.
Alba Iulia retrăieşte ziua de 1 Decembrie 1918
În toată ţara au loc astăzi manifestări omagiale de Ziua Naţională.
La Alba Iulia a fost reconstituit dimineaţă în mod simbolic momentul înfăptuirii Marii Uniri din 1918, prin primirea soliilor din Cetăţile de Scaun.
Foto:Agerpres
Şirul manifestărilor dedicate Zilei Naţionale s-a deschis, la Alba Iulia, cu depunerea de coroane şi jerbe la statuile făuritorilor Marii Uniri, la busturile Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, la statuile lui Ionel Brătianu, respectiv Iuliu Maniu, dar şi la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, artizanul primei uniri, cel care cu mai bine de 400 de ani în urmă, intrând în Alba Iulia, spunea: "Pohta ce-am pohtit, Moldova, Ardealul şi Ţara Românească".
La Sala Unirii apoi au fost primite soliile cetăţilor de scaun ale Unirii, reconstituindu-se în mod simbolic scena de acum 92 de ani.
La tedeumul de la Catedrala Reîntregirii săvârşit de Arhiepiscopul de Alba Iulia, Înalt Preasfinţitul Andrei, care, adresându-se după slujbă mulţimii, spunea între altele: "Oriunde în lume se găseşte chiar numai un singur român, sărbătoarea are importanţă, dar aici, la Alba Iulia, unde s-a născut România Mare, farmecul sărbătorii e unic"
Atmosferă de sărbătoare la Alba Iulia, cu steaguri şi cocarde, deşi pe o vreme neprielnică şi cu lume destul de puţină faţă de anii trecuţi.
Nici politicieni nu au fost ca în alţi ani, doar parlamentarii de Alba, liderul PSD, Victor Ponta, şi reprezentanţii autorităţilor locale.