Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, marcată în România
9 octombrie este declarată Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.
Articol de Alina Stănuţă, 08 Octombrie 2015, 13:12
Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, stabilită la 9 octombrie, în amintirea momentului din 1941 când a început deportarea evreilor şi a romilor din Bucovina şi Basarabia, este marcată încă de astăzi prin ceremonii şi evenimente culturale şi educative, la Bucureşti şi în ţară.
De dimineaţă, preşedintele Klaus Iohannis a adus un pios omagiu victimelor Holocaustului, în numele statului român, în cadrul comemorării de la Monumentul din centrul Capitalei dedicat victimelor Holocaustului.
Preşedintele Asociaţiei Evreilor din România, Liviu Beriş, supravieţuitor al Holocaustului, vorbea despre această mare tragedie a secolului XX ca despre o culme a degenerării relaţiilor umane.
Deportat la 13 ani în Transnistria, Liviu Beriş spunea, astăzi, la mai bine de 70 de ani de atunci, că a cinstit memoria victimelor Holocaustului înseamnă a face tot posibilul ca asemenea tragedii să nu se mai repete.
"Cunoaşterea nu poate schimba trecutul, dar prin cunoaştere apare o şansă de înţelegere a răului, de salubrizare a prezentului şi de evitare a erorilor şi ororilor în viitor", a spus Liviu Beriş.
România este astăzi o ţară care a făcut progrese foarte importante în domeniul recunoaşterii şi asumării Holocaustului, spunea şeful statului, Klaus Iohannis, care a adăugat că a fost un proces dificil care a arătat, însă, că România şi-a însuşit lecţia trecutului.
"Suferinţa supravieţuitorilor nu se poate şterge, durerea nu se poate stinge, iar ceea ce au pierdut nu poate fi vreodată recuperat. Să nu lăsăm memoria lor să dispară şi să construim o lume mai bună, în care libertatea şi demnitatea fiinţei umane sunt apărate şi garantate acum, când mii de refugiaţi bat la porţile continentului nostru, tentaţiile populismului şi rasismului riscă să renască", a subliniat Klaus Iohannis.
Şi ambasadorul american la Bucureşti, Hans Klemm, prezent la eveniment, a lăudat măsurile luate de ţara noastră pentru recunoaşterea Holocautului şi i-a îndemnat pe români, în special pe tineri, să studieze atent istoria şi să nu uite niciodată cele întâmplate atunci.