Ziua Națională a României, sărbătorită în toată țara
În orașul Marii Uniri, la Alba Iulia, la Arad sau Târgu Mureș au fost organizate manifestări și parade militare, cu ocazia Zilei Naționale a României.
Articol de Radiojurnal, 01 Decembrie 2019, 10:11
400 de militari defilează în faţa românilor prezenţi în oraşul Marii Uniri, Alba Iulia
La Alba Iulia, 1400 de militari defilează în faţa românilor prezenţi în oraşul Marii Uniri. Trimisul nostru special, Ilie Pintea, ne spune acum ce se întâmplă acolo, dar şi ce alte surprize au pregătit organizatorii manifestărilor.
Ora 13.00 Corespondență de Ilie Pintea:Defilează acum Batalionul 136 Geniu Apulum. Mii de oameni s-au adunat de-a lungul Bulevardului 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, unde Parada Militară este în plină desfăşurare. Vremea e perfectă pentru survolul celor 15 aeronave militare care însoţesc dispozitivul de paradă. Imediat după terminarea ceremoniei militare, aşteptăm declaraţia premierului Ludovic Orban, care a adresat un scurt salut celor prezenţi la festivităţile /.../Unirii, iar de la ora 14, începe masa populară sub genericul "Marea Unire a Bucătarilor", pentru că cele 10.000 de porţii de mâncare sunt pregătite de bucătari din toate provinciile istorice ale României. Urmează un amplu spectacol de muzică populară, care va continua până seara, iar ziua se va încheia la Alba Iulia cu ceea ce organizatorii promit să fie cel mai /.../ foc de artificii văzut aici, la ora 21.00
Ziua Națională a României, la Arad
Ziua Naţională este marcată la Arad prin mai multe ceremonii militare şi religiose.
Este programată și o paradă militară.
Corespondentul RRA, Ioan Suciu transmite: Ziua Naţională a României este marcată şi la Arad, printr-o serie de ceremonii militare şi religioase în locuri de mare însemnătate pentru istoricul evenimentelor petrecute acum 101 ani, fiind evocate marile personalităţi arădene care au contribuit la realizarea marelui ideal naţional al unirii tuturor provinciilor româneşti. Încă de dimineaţă de la orele 8:00 a avut loc un ceremonial militar şi religios la Crucea martirilor din Parcul Mihai Eminescu. Aici a fost săvârşit un ceremonial în memoria eroilor care s-au sacrificat pentru ideaul Unirii. Chiar la această oră, în faţa Primăriei, militarii Batalionului 191 "Colonel Radu Golescu" au prezentat onorul celor prezenţi, iar după intonarea Imnului Naţional se va da citire mesajului primului ministru al României şi va avea loc defilarea efectivelor şi a tehnicii de luptă şi intervenţie, aparţinând Sistemului Naţional de Apărare şi Ordine Publică. Începând de la orele 10:30, coriseii arădeni ai Marii Uniri vor fi comemoraţi la Cimitirul Eternitatea. Aici se vor depune coroane de flori la monumentele corisei: Vasile Goldiş, Ştefan Cicio Pop şi Ioan Suciu. Ceremoniile organizate cu prilejul Zilei Naţionale la Arad se vor încheia diseară, la orele 18:00, prin retragerea cu torţe a militarilor Batalionului 191 "Colonel Radu Golescu", pe traseul Centrul municipiului-Cetatea Aradului.
Târgu Mureș: Omagiu personalităților care au controbuit la Marea Unire
Ziua Naţională a fost sărbătorită, astăzi, de românii de pretutindeni. La Tărgu Mureş, peste 10.000 de oameni s-au adunat în centrul municipiului. Adrian, un copil de /doar/ şapte ani, a rostit un discurs, aducându-le un omagiu personalităţilor care au contribuit la împlinirea visului românilor de acum 101 ani.
După defilarea Gărzii de Onoare şi a tehnicii de luptă şi intervenţie, oamenii au dansat Hora Unirii.
Adrian: Sărbătorim Marea Unire. Pentru realizarea acestui ideal al românilor au contribuit mai multe personalităţi, dintre care aş vrea să amintesc pe Mihai Viteazul, care a înfăptuit prima unire, pe Alexandru Ioan Cuza, care a înfăptuit /mica unire/...
Adrian are doar şapte ani şi a venit la Târgu Mureş din comuna Găneşti îmbrăcat în haine militare, pentru a sărbători Ziua Unirii. Discursul său a impresionat oamenii veniţi în Piaţa Victoriei.
Adrian:Un popor care nu-şi cunoaste istoria este ca şi un copil care nu-şi cunoaşte părinţii.
Impresionant a fost şi mesajul transmis de Asociaţia Dacii Liberi, formată din studenţi, care au îmbrăcat straie populare şi au fluturat tricolorul, intonând cântece patriotice.
-: România încă merită să luptăm şi merită să ne străduim pentru viitorul nostru. Tinerii de aici încă simt româneşte. Români, nu vă pierdeţi speranţa. Am trăit vremuri mult mai grele în trecut, dar mereu am izbutit prin credinţă în Dumnezeu şi dragoste de patrie.
Prefectul Mircea Duşa a decernat cea mai înaltă distincţie a judeţului Mureş preşedintei Asociaţiei Copiilor şi Tinerilor Diabetici, Rodica Molnar.
Rodica Molnar:Dedic această distincţie minunaţilor mei copii ca o recunoaştere a schimbării care s-a produs în sistemul de sănătate prin implicarea noastră directă.
Distincţia Fibula de la Suseni a fost acordată şi militarului paraşutist Gabriel Pop, campion la precizia aterizării.
Gabriel Pop:Reprezintă o încununare a performanţelor mele obţinute, dar totodată şi o recompensă că am executat paraşutări demonstrative cu ocazia Zilei Naţionale.
N-au lipsit expoziţia de tehnică militară, defilarea Gărzii de Onoare şi a tehnicii de luptă, iar diseară târgumureşenii sunt aşteptaţi din nou în centru la spectacol de muzică populară.