Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, sărbătorită de Garda Maghiară şi Cercul prietenilor Jobbik
Sâmbătă, la statuia poetului Petofi Sandor din Târgu Mureş, Garda Maghiară, Cercul prietenilor JOBBIK şi Organizaţia de Tineret 64 de comitate - HVIM au comemorat împreună Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.
Articol de Raul Matiş, 15 Martie 2014, 15:45
La eveniment au participat aproximativ 30 de persoane, au fost rostite alocuţiuni de liderul HVIM din judeţul Mureş, Szabo Nandor, de seful Garzii Maghiare din Ardeal, Mikola Bela si de candidatul Jobbik, la Parlamentul Ungariei, târgumureseanul Kisgyorgy Levente, informează corespondentul RRA, RAUL MATIŞ.
Levente a declarat că mesajul partidului Jobbik către populatia română şi maghiară, dar şi către Guvernul României, este că Jobbik va lupta în continuare pentru autonomia secuilor şi dacă se va reuşi obţinerea autonomiei acestei regiuni, aşa cum se întâmplă şi în alte state din Europa, populaţia din zona respectivă va trăi mult mai bine.
Referindu-se la posibilitatea interzicerii unor formaţiuni extremiste de către autorităţile statului român, printre care este vizat si Jobbik, Kisgyorgy Levente a precizat că ei vor continua să manifeste paşnic, la fel cum au făcut şi în 10 martie, dar că nu se vor mai aduna în locuri publice, ci în locuri private.
În context, candidatul Jobbik la Parlamentul de la Budapesta a muţtumit preşedintelui Traian Băsescu şi politicienilor care au abordat în ultima vreme tema Jobbik, adăugând că, urmare a acestui scandal indexul de popularitate al preşedintelui partidului, Vona Gabor ar fi crescut de 3 ori.
Borbely Laszlo condamnă extremismul, dar nu este de acord cu interzicerea partidelor politice
Pe de altă parte, vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, a declarat, la Târgu Mureş, că susţine luarea unei atitudini ferme în cazul extremismului, însă nu este de acord cu interzicerea unor partide politice şi a unor organizaţii sau cu intentarea unor procese penale.
Borbely a spus că,deşi nu este de acord cu ceea ce s-a petrecut în seara zilei de 10 martie, la Târgu Mureş, evenimentele de atunci nu justifică o atitudine de pornire a unor procese penale sau de luare a altor măsuri legislative.
În opinia sa, în ultimele zile politicienii şi presa au făcut reclama gratuită unor grupări extremiste deşi nu ar fi trebuit să se acorde o importanţă prea mare acelor incidente izolate care au fost înregistrate luni seara, de la Târgu Mureş, când s-a încercat să se perturbe o manifestaţie paşnică.
Vicepreşedintele politic al UDMR a adăugat că, deşi în multe ţări din Uniunea Europeană au fost partide care au avut o atitudine extremistă faţă de străini sau faţă de unele probleme care ţin de minorităţi şi care, totuşi au guvernat, în Parlamentul României nu se poate vorbi despre partide extremiste.
La evenimentul de sâmbătă de la Târgu Mureş au fost depuse coroane de flori si au fost intonate imnurile Ungariei si cel secuiesc, mai informează corespondentul RRA.