Ziua limbii române, sărbătorită în ţară şi în străinătate
Ziua limbii române este sărbătorită, astăzi, în ţară şi în străinătate, prin dezbateri, recitaluri de poezie, expoziţii, filme sau concerte.
Articol de Radiojurnal, 31 August 2018, 14:00
Orchestra Metropolitană Bucureşti, Orchestra de Cameră Radio şi Camerata Elite vor susţine momente artistice, de astăzi şi până duminică, între orele 17:00 şi 22:00, la Casa Artelor "Dinu Lipatti" din capitală.
Evenimente speciale sunt organizate şi la Iaşi, Cluj-Napoca, Ploieşti şi, desigur, la Braşov, în cadrul Târgului de carte Gaudeamus, organizat de Radio România. Vizitatorii târgului apreciază acest demers cultural, după cum a constatat corespondentul nostru.
"E important să promovăm limba română şi este important să o promovăm cu literatură de calitate. Ziua limbii române este un moment în care limba română poate fi promovată".
"Este o plăcere interioară pe care pot să şi-o ofere venind aici, la târgul de carte, aprofundând limba română în tot ce înseamnă spectacolul unei simfonii, citind o carte".
"Este Ziua limbii române şi trebuie să ne bucurăm toţi. Ziua limbii române se potriveşte ca o mănuşă şi este pentru prima dată când am norocul să sărbătoresc Ziua limbii române într-un stand de la un târg de carte".
Ziua limbii române este sărbătorită în aceste zile şi în marile capitale europene, Paris, Viena, Madrid sau Lisabona.
Sunt acţiuni organizate de Institutul Cultural Român, în colaborare cu parteneri culturali locali. Directorul general Irina Ionescu vorbeşte despre manifestările care au avut loc la Stockholm:
Irina Ionescu: Ieri a avut loc în capitala Suediei, la Stockholm, într-o colaborare cu Ambasada României din Regatul Suediei, un recital de poezie românească foarte special, se numeşte "Suflet în sufletul neamului meu - limba română este patria mea", în interpretarea actorului Emil Boroghină. Sunt texte extrem de variate semnate de Dimitrie Cantemir, de Heliade Rădulescu, de Grigore Alexandrescu, de Vasile Alecsandri, de Macedonski, până la Vasile Voiculescu, Lucian Blaga, Ion Barbu, Emil Botta, Gelu Naum, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Gabriela Melinescu, Ana Blandiana şi chiar Daniela Crăsnaru şi Mircea Dinescu, pentru a ajunge în actualitate.
Astăzi, Academia Română şi Academia de Ştiinţe a Moldovei au organizat împreună, la Chişinău, sesiunea de "Lecturi academice", dedicată Zilei limbii române.
Din partea Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă de la Bucureşti a fost dăruită bibliotecii Academiei de la Chişinău o parte din impresionanta colecţie a Operelor Fundamentale, cu cei peste 200 de autori care şi-au scris opera literară şi de cercetare în limba română.