Ziua Internaţională a Muncii a scos sindicaliştii în stradă
Ziua Internaţională a Muncii, 1 Mai, a fost un bun prilej pentru sindicatele din mai multe ţări de pe continent să organizeze demonstraţii în care au cerut guvernelor locuri de muncă mai bune şi salarii mai mari.
Articol de Mihaela Mihai, 02 Mai 2014, 09:09
În Rusia, manifestaţiile au semănat cu defilările din comunism, în Turcia au avut loc ciocniri între demonstranţi şi poliţie.
De la Lisabona la Atena, zeci de mii de oameni au ieşit în stradă la apelul sindicatelor pentru a critica politicile de austeritate.
În oraşul italian Torino au avut loc ciocniri între poliţie şi sute de manifestanţi. Şi zeci de mii de spanioli au demonstrat de 1 Mai pentru a cere locuri de muncă de calitate, fără de care, spun ei, nu există recuperare economică.
Potrivit corespondentului RRA, Annamaria Damian, sindicatele spaniole i-au cerut premierului Mariano Rajoy o schimbare a politicii economice şi un plan împotriva sărăciei care afectează multe familii.
În Rusia, sindicatele au reluat o tradiţie din fosta Uniune Sovietică şi au defilat în Piaţa Roşie din Moscova, pentru prima oară după 1991
Au fost prezente aproape 100 de mii de persoane.
Pe întreg teritoriul Rusiei au participat la manifestaţiile de Ziua Muncii peste două milioane de persoane potrivit liderilor sindicali.
Numai în Crimeea, anexată recent de Moscova, aproximativ 60 de mii de persoane au defilat purtând steaguri ruseşti şi portrete ale preşedintelui Vladimir Putin.
1 Mai a fost în Turcia prilej pentru noi ciocniri între poliţie şi manifestanţi.
La Istanbul, cel mai mare oraş al ţării, forţele de ordine au folosit tunuri de apă şi gaze lacrimogene împotriva sutelor de persoane care au încercat să demonstreze în Piaţa Taksim, sfidând o interdicţie impusă de autorităţi.
Peste 50 de manifestanţi au fost răniţi, iar aproape 140 au fost reţinuţi.
În România
Aproximativ 90 de mii de români se află în această minivacanţă în staţiunile din ţară, cu 10 la sută mai puţin decât anul trecut - anunţă Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc.
Potrivit sursei citate, cei aflaţi în vacanţă vor cheltui aproximativ 50 milioane de lei pe cazare, masă şi distracţie.
Principala destinaţie aleasă de români este litoralul. Aici numărul turiştilor este acelaşi ca şi anul trecut - aproximativ 25.000 de persoane.
Cu un grad de ocupare de aproximativ 90 la sută, Mamaia rămâne staţiunea preferată de români.
18 mii de oameni se află în hotelurile de la munte, unde se estimează că vor cheltui aproximativ 2,7 milioane de lei.
10 mii de români au ales să-şi facă vacanţa la băi, unde pot beneficia de programe speciale de tratament şi relaxare, iar 8.600 în străinătate.