Ziua Holocaustului, marcată în Bucureşti şi în ţară
Ziua Holocaustului în România este marcată în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară prin ceremonii oficiale, la care sunt comemorate victimele deportate începând din 1941.
Articol de Angela Cerveni, 09 Octombrie 2013, 13:54
În Capitală au fost depuse coroane de flori la Monumentul Holocaustului, iar oficialităţile prezente au subliniat rolul educaţiei în cunoaşterea trecutului şi în prevenirea unor momente istorice cum a fost cel al Holocaustului.
Participanţii au vorbit despre tragedia pe care au trăit-o evreii în timpul Holocaustului şi au evidenţiat că ziua trebuie marcată pentru ca astfel de evenimente să nu se mai repete.
"Holocaustul a fost o pagină extrem de întunecată a istoriei evreilor, a istoriei poporului român, a istoriei europene şi, de ce nu, a umanităţii. Să ne amintim de aceste suferinţe şi, în acelaşi timp, să construim un prezent şi un viitor mai bun. Cu alte cuvinte, ceea ce cerem noi în mod special astăzi, să nu permitem forţelor de extremă dreapta să reînvie antisemitismul, xenofobia, rasismul, şi să ducă la catastrofele omenirii, cum a fost cea a Holocaustului", a spus reşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer.
Preşedintele Agenţiei pentru Romi, Daniel Vasile, a prezentat date privind numărul de romi care au fost victime ale deportărilor în Transnistria.
"Pe baza datelor existente în arhivele româneşti, raportul Comisiei Internaţionale privind Studierea Holocaustului în România a identificat 25.000 de romi care au fost deportaţi, între care peste 11.000 au murit. Cifrele nu curpind date despre romii din Ardeal, romi aflaţi sub jurisdicţia statului maghiar la acea vreme, deportaţi la Auschwitz, nici asupra romilor din Republica Moldova, la acea vreme, parte a statului român, nici a celor aflaţi, la vremea acea, pe teritoriul altor state, cum ar fi Polonia şi Franţa", a spus Saniel Vasile.
Manifestări de comemorare a evreilor deportaţi au loc şi la Arad, la Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord de la Şimleul Silvaniei, sau la Bistriţa-Năsăud, de unde peste 6.000 de evrei au fost luaţi din casele lor în 1944 şi deportaţi în Germania.
Băsescu: Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului, un apel la responsabilitate
Preşedintele Traian Băsescu a transmis miercuri un mesaj cu prilejul Zilei de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România, în care afirmă că această zi este o datorie de onoare şi un apel la responsabilitate faţă de adevărul istoric pentru poporul român, informează Administraţia Prezidenţială.
"Ziua dedicată memoriei victimelor Holocaustului din România este, pentru poporul român, o datorie de onoare şi un apel la responsabilitate faţă de adevărul istoric. Este o zi cu o simbolistică aparte, o expresie a faptului că statul român s-a angajat să garanteze libertatea şi drepturile fundamentale ale tuturor cetăţenilor săi, în spiritul respectului faţă de alteritate şi al principiilor statului de drept", se arată în mesaj.
Şeful statului mai afirmă că evocarea suferinţei şi a persecuţiilor justificate ideologic la care au fost supuse comunităţile evreieşti şi rome este cutremurătoare.
El adresează membrilor comunităţilor evreieşti "aprecierea sa profundă pentru contribuţia originală la cultura română şi patrimoniul naţional".