Ziua Holocaustului în România
O serie de acţiuni, organizate în toată ţara sub sloganul "Nu lăsaţi istoria să se repete", marchează Ziua Holocaustului în România.
Articol de Adriana Leu, 09 Octombrie 2011, 16:35
Holocaustul a fost recunoscut de autorităţile române în 2004, pe baza concluziilor formulate de Comisia specială pentru studierea deportărilor din timpul celui de-al doilea război mondial.
Comisia a fost condusă de Laureatul Premiului Nobel, Elie Wiesel.
În ziua de 9 octombrie 1941 au inceput deportările forţate ale evreilor din Bucovina de Sud, în vagoane de marfă încuiate.
”În total, au fost între 280.000 şi 380.000 de evrei români şi ucraineni, care şi-au pierdut viaţa, atunci, de epuizare, frig, foame sau boli”, se arată în raportul din 2004 al Comisiei pentru studierea Holocaustului în România.
Acelaşi document consemnează faptul că implicarea personală a mareşalului Ion Antonescu în deportarea şi lichidarea evreilor şi romilor "este probată în mod concludent" şi, prin urmare, avem de-a face cu "persecuţia sistematică organizată de stat şi exterminarea evreilor europeni", ceea ce corespunde definiţiei Holocaustului.
În zilele noastre, România a dezvoltat un sistem complex de instrumente legislative şi instituţionale apte să prevină şi să sancţioneze antisemitismul, precum şi oricare alte manifestări de rasism, xenofobie, discriminare rasială şi intoleranţă.
La Bucureşti a fost inaugurat, în urmă cu doi ani, chiar un Memorial al Victimelor Holocaustului.
Mesajul transmis prin toate aceste acţiuni este: "Nu lăsaţi istoria să se repete".