Ziua dezbaterilor bugetului pentru ministere şi instituţii bugetare
Miercuri, membrii comisiilor de specialitate, continuă dezbaterea bugetului de stat, de această dată cu stabilirea bugetelor ordonatorilor de credite, respectiv ale ministerelor şi instituţiilor bugetare.
Articol de Adrian Cristea, 07 Decembrie 2011, 09:11
UPDATE Parlamentarii din comisiile reunite de buget finanţe au reluat, miercuri după amiază, discuţiile asupra bugetelor alocate ministerelor, cu dezbateri asupra sumelor prevăzute pentru mai multe ministere.
Astfel, au fost aprobate, cu majoritate de voturi, sumele alocate pentru anul viitor Ministerelor Economiei, Apărării, Administraţiei şi Internelor, Mediului şi Comunicaţiilor.
De asemenea, au fost aprobate bugetele pentru Ministerele de Externe şi pentru Afaceri Europene.
A trecut de comisii şi bugetul destinat agriculturii unde, potrivit ministrului de resort, Valeriu Tabără, foarte multe fonduri provin din surse europene - 1,86 miliarde de euro.
El crede că fermierii au nevoie de bani din timp pentru a planifica lucrările agricole.
Parlamentarii au aprobat şi bugetele ministerelor Culturii şi Educaţiei.
Ministerul Educaţiei va beneficia de 19,9 miliarde de lei, respectiv 3,64% din PIB.
Ministrul de resort, Daniel Funeriu, a subliniat că execuţia bugetară din anii anteriori a trecut rar de 4% din PIB şi a adăugat că proiecţia pe anul viitor a luat în calcul toate cheltuielile pentru asigurarea procesului educaţional, respectiv pentru plata utilităţilor şi a salariilor.
În cursul dezbaterilor, reprezentanţii puterii au reafirmat că amendamentele opoziţiei au fost respinse din lipsa banilor, în timp ce opozitia a criticat modul în care au fost împărţite fondurile.
Marţi, parlamentarii puterii din comisiile de buget au adoptat toate cele 48 de articole ale proiectului legii bugetului de anul viitor în forma prezentată de Ministerul Finanţelor şi au respins toate amendamentele depuse de opoziţie.
În cadrul dezbaterilor generale, ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţeanu, a susţinut că bugetul pe anul viitor prevede o majorare a cheltuielilor pentru investiţii, salariile şi pensiile rămân la nivelul anului acesta, iar cheia execuţiei bugetare este prudenţa pentru asigurarea unui deficit de 1,9% din PIB.
"Eu m-am angajat în faţa guvernului ca acest buget, cu 1,9% pe cash, îl putem executa fără a reduce cheltuielile şi a majora impozitele. Noi mergem pe ceea ce avem acum, impozitele şi taxele care au fost aplicate în 201", a spus el.
Opoziţia a criticat modul de construcţie a bugetului şi cere, printre altele, reducerea contribuţiilor pentru asigurările sociale cu 10% şi a TVA până la 19%.
Deputatul liberal Eugen Nicolăescu a susţinut că bugetul este nerealist.
"Acum, nefericirea care ne aşteaptă pe toţi românii din 2012 este transparentă, alocarea banilor discreţionar se vede cu ochiul liber acum, în acest buget. Nu cred că vom avea măcar 1%, nu 2,1% creştere economică în 2012", a susţinut Nicolăescu.
Dezbaterea proiectului de buget împreună cu toate anexele sale trebuie să fie finalizată până vineri, deoarece luni 12 decembrie, proiectul de buget trebuei să fie prezentat plenului reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor, informează redactorul Radio România.