Ziua Culturii Naţionale, marcată la Radio România Actualităţi. Vezi programul special
RRA vă propune pe tot parcursul zilei rubrici şi emsiuni dedicate culturii naţionale. La "Apel matinal", este invitat este ministrul culturii, Ioan Vulpescu, iar de la ora 9:30, Oltea Şerban Pârâu - director al Centrului Cultural Media.
Articol de Mihaela Helmis, 15 Ianuarie 2015, 08:21
15 ianuarie, ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu, a devenit în 2010 Ziua Culturii Naţionale prin decizia parlamentului.
De atunci, în fiecare an sărbătoarea este marcată prin diferite evenimente în toate instituţiile de cultură din ţară dar şi în centrele culturale româneşti din străimătate.
La RRA, la "Apel matinal", invitat este ministrul culturii, Ioan Vulpescu, iar de la ora 9:30, Oltea Şerban Pârâu - director al Centrului Cultural Media al SRR.
AUDIO Apel Matinal. Invitat ministrul Culturii, Ioan Vulpescu. Realizator: Eugen Rusu.
AUDIO Interviu cu directorul Centrului Cultural Media Radio România, Oltea Serban Pârâu.
Şi la "Probleme la zi" avem o ediţie specială în care sunt invitaţi câţiva creatori contemporani, ca şi coordonatorii comisiilor de specialitate din Parlamentul României.
Seara, invitatul lui George Popescu la emisiunea "Nume mari" este invitat Lilian Zamfiroiu, preşedintele Institutului Cultural Român.
Între locurile unde vom sărbători această zi şi printr-o transmisiune în direct se află şi Academia Română, acolo unde ne invită academicianul Eugen Simion.
"Două eveninmente se vor întâmpla. Întâi va fi o sesiune la Academie, ca de obicei, în care discutăm despre manifestările culturale de astăzi din societatea noastră. În acelaşi timp, am pregătit o carte care se cheamă "Maladia lui Eminescu şi maladiile imaginare ale eminescologilor". Am alcătuit această carte împreună cu profesorul Irinel Popescu, care este membru corespondent al Academiei Române şi preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale. E o carte, după părerea mea, fundamentală pentru că în primuil rând lămurşte o problemă de diagnostic. Eminescu nu a murit de lues, Eminescu a avut o afecţiune de tip bipolar, spun medicii. Admiratorii lui Eminescu, cititorii, românii în general trebuie să ştie", a spus Simion.
Cartea va fi lansată astăzi la prânz la Academia Română.