Ziua Culturii Naționale, marcată în România și în străinătate
Ziua Culturii Române şi împlinirea a 170 de ani de la naşterea poetului noustru naţional Mihai Eminescu au fost marcate, ieri, în toată ţăra, dar şi în răndul comunităţilor româneşti din străinătate
Articol de Mihaela Dragomir, 16 Ianuarie 2020, 08:39
În ţară, încă de dimineaţă, mai multe manifestări omagiale au fost organizate la Ipoteşti, locul în care a copilărit poetul: la Iaşi unde marele poet a locuit în două perioade ale vieţii sale, iar la Botoşani a avut loc festivitatea acordării Premiului naţional de poezie "Mihai Eminescu" primit de poetul Ovidiu Genaru.
Pe mai multe clădiri din ţară a fost proiectat portretul lui Mihai Eminescu ca şi Ateneul Român din capitală, unde a avut loc, aseară, un eveniment special.
Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban au susţinut alocuţiuni, iar seara de gală a continuat cu un concert extraordinar susţinut de Orchestra Română de Tineret, dirijată de Gabriel Bebeşelea.
Valorifcarea patrimoniului cultural va reprezenta un obiectiv naţional de securitate - promite preşedintele Klaus Iohannis - şi a subliniat, totodată, că este necesară o strategie pe termen mediu şi lung în domeniul culturii. Premierul Orban a declarat, la rândul său, că trebuie recunoscut rolul de avangardă al vieţii culturale româneşti pe scenele internaţionale.
La acelaşi eveniment a fost prezent şi ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.
Bogdan Gheorghiu:Vom demara o amplă campanie de promovare a culturii prin dialoguri între artişti, autori şi tineri. Mai mult, ne vom adresa Ministerului Edicaţiei şi Cercetării în vederea realizării unui parteneriat care să permită o abordare mai atractivă pentru tineri, cum ar fi: o lecţie de istorie într-un muzeu, citirea unu fragment dintr-o operă, urmată de o dezbatere pe marginea celor citite chiar cu autporul operei respective.
Invitat, ieri, la RRA actorul Dorel Vişan a spus că Eminescu a fost perceput foarte diferit de generaţiile care i-au urmat.
Dorel Vişan: A fost idolatrizat, a fost tabu, a fost perfecţiunea platoniană, a fost coborât de pe soclu, uract iar, iar după '89 l-am uitat şi chiar l-am renegat şi nu tinerii sunt de vină, ci şcoala românească care nu-l predă bine pe Eminescu. Noi nu-l predăm pe Eminescu decât ca poet romantic, dar evenimetul scriptural Eminescu are formă, cum zic eu, formă şi conţinut simfonic.
O serie de evenimente au fost organizate şi în Transcarpatia - Ucraina, precum şi în Republica Moldova la Chişinău, la Bălţi şi la Soroca.
Ambasada României la Madrid a găzduit proiecţia filmului "Eminescu - o călătorie virtuală în absolut" şi o dezbatere pe marginea traducerii operei lui Eminescu în spaniolă.
La New York, directorul Teatrului Naţional "Radu Stanca" şi al Festivalului internaţional de teatru de la Sibiu, actorul Constantin Chiriac, a programat un recital de poezie la invitaţia comunităţii românilor din SUA.