Ziua Armatei Române
Ziua Armatei României va fi sărbătorită în toată ţara, printr-o serie de manifestări organizate în format restrâns.
Articol de Radiojurnal, 25 Octombrie 2021, 10:06
UPDATE RRA: Ziua Armatei, sărbătorită în condiţii de pandemie
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (25 octombrie, ora 10:00:38) - Reporter: Roman Muşat
Sărbătorim astăzi Ziua Armatei, pentru al doilea an, în condiţii de pandemie. În marile garnizoane din ţară şi în bazele militare, unde sunt dislocaţi militari români, sunt programate evenimente în format restrâns, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.
Reporter: De la această oră, în Parcul Carol din Bucureşti, la Mormântul Ostaşului Necunoscut, are loc o ceremonie militară şi religioasă, cu depuneri de coroane de flori şi o ceremonie de schimbare a gărzii. Aeronavele Forţelor Aeriene Române vor survola zona.
La eveniment participă preşedintele Klaus Iohannis şi prim-ministrul interimar, Florin Cîţu.
O ceremonie în onoarea soldaţilor români este programată şi la Carei, la graniţa de nord-vest, ultima localitate eliberată la 25 octombrie 1944 de Armata Română.
Anul acesta, din cauza pandemiei, Ziua Armatei va fi marcată în faţa Ansamblului Monumental Glorie Ostaşului Român într-un cadru mult mai restrâns, de la ora 15:00. Programul ceremoniei include şi sosirea ştafetei Veteranilor Invictus.
În anii dinaintea pandemiei, la manifestările de la Carei se adunau mii de oameni şi participau şi înalţi reprezentanţi ai statului.
-----------------------------------------------------------
Ziua Armatei României va fi sărbătorită astăzi în toată ţara, printr-o serie de manifestări organizate în format restrâns, cu respectarea măsurilor de prevenire a transmiterii virusului SARS-CoV-2.
În Capitală, la Monumentul Eroilor Patriei din cel de-Al Doilea Război Mondial şi Mormântul Ostaşului Necunoscut vor fi organizate ceremonii militare şi religioase, iar aeronave ale Forţelor Aeriene Române vor survola zona.
Evenimente similare sunt programate şi la monumente ale ostaşilor români din Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Federaţia Rusă, Polonia, Republica Moldova şi Ungaria.
Potrivit Ministerul Apărării Naţionale, în al Doilea Război Mondial, peste 90.000 de militari români şi-au pierdut viaţa, aproape 60.000 au fost daţi dispăruţi, iar peste 330.000 răniţi în luptă.