Zinaida Graceanîi şi Dorin Chirtoacă , în turul al doilea pentru primăria Chişinău
Miza cea mare a alegerilor este în capitala Chişinău, unde sondajele arată o luptă strânsă între primarul liberal Dorin Chirtoacă şi socialista Zinaida Greceanîi, fost premier în perioada lui Vladimir Voronin.
Articol de Mariana Vasilache, Radio Chișinău, 14 Iunie 2015, 13:27
UPDATE 2 Alegerile locale de ieri din Republica Moldova au fost marcate de un absenteism ridicat, mai ales în rândul tinerilor.
Datele publicate de Comisia Electorală Centrală arată că grupul de vârstă cel mai activ a fost al persoanelor de peste 50 de ani, cu o rată de participare de 51%.
Pentru primăria din Chişinău, care, potrivit experţilor citaţi de corespondentul nostru, este miza cea mai importantă a acestor alegeri, se anunţă un al doilea tur de scrutin.
După numărarea a peste 93% din voturi, conduce candidata Partidului Socialiştilor, fostul premier Zinaida Greceanîi cu 37 de procente, urmată de actualul primar, liberalul Dorin Chirtoacă, cu 36%.
UPDATE Ora 21,00.Secţiile de votare pentru alegerile locale din Republica Moldova s-au închis duminică, la ora 21,00, rata de participare la nivel naţional anunţată cu puţin timp înainte de închiderea urnelor fiind de 48,9%.
Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, până la ora 21.00, la urnele de vot s-au prezentat circa 1.380.000 de alegători înscrişi pe listele de vot. Pe listele suplimentare au votat aproximativ 7.000 de cetăţeni cu drept de vot.
Nu au fost înregistrate abateri grave de la legislaţie, ci doar cazuri izolate de propagandă electorală.
UPDATE ora 18.00. În Republica Moldova aproape 40% din electorat s-a prezentat deja la urne în cadrul alegerilor locale.
Scrutinul se desfăşoară în contextul demisiei anunţate vineri de premierul Chiril Gaburici şi a unei crize financiare generate de dispariţia unui miliard de euro din sistemul bancar.
Peste 2,8 milioane de alegători cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne în Moldova pentru a-şi alege primarul şi consilierii locali şi raionali pentru următorul mandat de patru ani.
Chiar dacă sunt alegeri locale, miza este una geopolitică la acest scrutin, mai ales în oraşele mari, cum sunt Chişinău şi Bălţi.
În capitala Republicii Moldova cele mai mari şanse, potrivit sondajelor, le au actualul primar liberal Dorin Chirtoacă şi socialista Zinaida Greceanîi, fost premier pe timpul guvernării comuniste.
În timp ce Dorin Chirtoacă este cunoscut ca un politician cu opţiuni proeuropene şi pro-româneşti, Zinaida Greceanîi şi partidul pe care îl reprezintă este susţinută de Kremlin.
De rezultatele alegerilor locale ar putea depinde şi viitoarea coaliţie majoritară de la Chişinău, care ar putea fi resetată după ce, vineri, premierul Chiril Gaburici şi-a prezentat demisia.
Până la această oră nu s-au înregistrat abateri grave de la legislaţie, ci doar cazuri izolate de propagandă electorală şi transportarea organizată a alegătorilor.
Pentru ca alegerile să fie valabile trebuie să voteze cel puţin 25% din numărul alegătorilor în fiecare circumscripţie electorală.
În Republica Moldova, aproape 23% din electorat votase până la ora 12:00 în alegerile locale care au loc astăzi.
Totodată, la Bălţi, al doilea oraş ca mărime din Republica Moldova, candidează un alt politician susţinut de Moscova.
Este vorba de controversatul om de afaceri Renato Usatîi, al cărui partid a fost exclus din cursă la alegerile parlamentare din toamnă pentru că a folosit în campanie ilegal bani din Federaţia Rusă. Şi la Orhei candidează un businessman cu afaceri în Rusia.
Este vorba de milionarul Ilan Shor, cercetat în cazul furtului de 1 miliard de euro, de la trei bănci moldoveneşti.
De rezultatele alegerilor locale ar putea depinde şi viitoarea coaliţie majoritară de la Chişinău care ar putea fi resetată după ce vineri premierul Chiril Gaburici şi-a prezentat demisia.