Zi decisivă pentru viitorul bugetarilor si al pensionarilor
Guvernul urmează să adopte miercuri scrisoarea de intenție către Fondul Monetar Internațional, care conține reducerile de salarii si pensii convenite cu Fondul.
Articol de Politica Romaneasca, 26 Mai 2010, 11:48
Premierul Emil Boc preciza recent că punctul de vedere al guvernului a ramas neschimbat, și anume că în perioada de criza TVA și cota unică nu pot fi majorate, iar principala soluție fiind reducerea cheltuielilor bugetare, astfel încât să se obțină un deficit de 6,8% din PIB.
Comcomitent cu măsurile de austeritate, care ar însemna, printre altele, începând cu 1 iunie, reducerea salariilor pentru bugetari cu 25% și cu 15% a pensiilor și ajutorului de șomaj, vor fi impuse și măsuri de relansare economică.
Premierul afirmă, la sfârșitul săptămânii trecute, că executivul va ține cont în adoptarea scrisorii către Fondul Monetar Internațional și de unele dintre soluțiile propuse de sindicate și patronate.
Executivul iși asumă răspunderea pe măsurile anticriză
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că Executivul urmează să își asume joi răspunderea pentru proiectul de lege conținând măsurile anticriză, dupa ce miercuri acestea vor fi stabilite și trecute în scrisoarea de intenție catre FMI.
Laszlo Borbely: "Conform calendarului, mâine, miercuri, vom stabili măsurile anticriză în ședința de Guvern, iar poimâine, joi, Guvernul își va asuma răspunderea pe acest proiect de lege".
Premierul Emil Boc a declarat, marți, că trebuie aprobată în Guvern scrisoarea de intenție către FMI, după care urmează asumarea răspunderii pe un proiect de lege, însă nu a precizat o data la care ar urma să se prezinte în fața Parlamentului.
Emil Boc: "Două lucruri sunt certe: în primul rând trebuie adoptată în Guvern scrisoarea de intenție către FMI și dupa aceea urmează asumarea răspunderii pe un proiect de lege, nu pe ordonanța de urgență."
Întrebat de ziariști când se va prezenta Guvernul în Parlament pentru a-și asuma răspunderea, Boc a raspuns: "Veți afla graficul pe care Guvernul îl va prezenta".
Conform Constituției, Guvernul "își poate angaja răspunderea în fața Camerei Deputaților și a Senatului, în ședința comună, asupra unui program, a unei declarații de politică generală sau a unui proiect de lege". În cazul în care o moțiune de cenzură depusă în trei zile de la momentul la care Cabinetul și-a prezentat actul normativ pentru care-și asumă răspunderea trece, Guvernul este demis, mai prevede Constituția.
Regulamentul ordinelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului prevede că acestea se convoacă de cei doi președinți, de comun acord.
La cererea președinților, se întrunesc în ședința comună mai întâi Birourile permanente ale celor două Camere, care adopta proiectul ordinii de zi a ședinței comune, stabilesc data și locul desfășurării ședinței comune și pregatesc și asigură "desfășurarea în bune condiții a lucrarilor" ședinței comune.