Zi decisivă pentru soarta coaliţiei de guvernare
Liderii coaliţiei iau în discuţie blocajul creat în urma anunţului UDMR, potrivit căruia dacă partenerii de guvernare nu găsesc o soluţie pentru urgentarea Legii edcuaţiei, UDMR părăseşte coaliţia. Foto:Agerpres
Articol de Beatrice Buchir , 08 Noiembrie 2010, 08:59
Democrat-liberalii şi reperezentanţii UDMR aşteaptă motivaţia Curţii Constituţionale pentru a lua o decizie în privinţa Legii educaţiei.
Democrat-liberalii discută, în şedinţa Biroului Permanent Naţional, despre variantele de lucru posibile pentru adoptarea rapidă a acestei legi, precum şi despre bugetul de stat pe 2011.
ÎIn acelaşi timp, reprezentanţii UDMR spun că motivaţia Curţii Constituţionale va clarifica lucrurile şi unde a fost problema în privinţa asumării răspunderii, pe procedură sau pe fond.
Surse din interiorul UDMR afirmă că din punctul de vere al Uniunii, în momentul de faţă PDL nu poate să ofere garanţii în legătură cu adoptarea Legii educaţiei în Parlament, pentru că tocmai aici actul nornmativ a fost blopcat timp de 6 luni.
Şedinţă decisivă a coaliţiei
Coaliţia guvernamentală urmează să se reuneasca luni, în condiţiile în care UDMR aşteaptă soluţii pentru adoptarea în Senat a Legii educaţiei.
Preşedintele Markó Béla afirmă că în cazul în care nu se va găsi o rezolvare, UDMR nu va putea merge mai departe în coaliţie.
În şedinţa Coaliţiei se va lua în discuţie în mod cert blocajul în care au ajuns partenerii de guvernare, în urma anunţului făcut sâmbătă, de UDMR, la Consiliul Permanent.
Astfel, conducerea Uniunii a decis ca, în cazul care PD-L nu va găsi, în cursul acestei săptămâni, o soluţie pentru deblocarea Legii educaţiei, în varianta pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea, atunci UDMR are în calcul chiar ieşirea de la guvernare.
Coaliţia trece "printr-o criză"
Liderul Markó Béla atrăgea atenţia că, în acest moment, coaliţia trece printr-o criză, iar UDMR, în contextul actual al crizei economice, a contribuit la păstrarea echilibrului şi continuarea reformelor societăţii româneşti care trebuie să cuprindă şi rezolvarea unor probleme legate de drepturile minorităţilor.
Deputatul PD-L, Sulfina Barbu, a precizat, pentru Radio România Actualităţi, că adoptarea rapidă a Legii educaţiei este un obiectiv important şi pentru democrat-liberali.
Ea şi-a mai exprimat convingerea că împreună cu partenerii de coaliţie, să se găsească soluţiile cele mai bune, constituţionale şi în acord cu decizia Curţii.
De asemenea, Radu Berceanu preciza sâmbătă, la Craiova, că este puţin probabil ca UDMR să iasă de la guvernare, dar dacă se va întâmpla acest lucru, Cabinetul Boc nu are nicio şansă să reziste.
În acest context politic, premergător adoptării altor legi importante ca Legea salarizării unitare şi a pensiilor, dar mai ales a bugetului pe 2011, democrat-liberalii nu pot promite rezolvarea problemei, până la o anumită dată.
La şedinţa coaliţiei, se va încerca găsirea unor soluţii compatibile cu decizia Curţii Constituţionale privind Legea educaţiei naţionale.
Curtea Constituţională a decis, săptămâna trecută, că angajarea răspunderii de către Guvern asupra proiectului Legii educaţiei naţionale este neconstituţională şi se aşteaptă motivarea deciziei Curţii.