Zi decisivă pentru numirea şefilor DNA şi Parchetului General
Cel mai vehiculat nume pentru a prelua şefia DNA este cel al Laurei Codruţa Kovesi, variantă care a stârnit nemulţumiri la vârful Uniunii Social Liberale. Kovesi este, însă, agreată de preşedintele Traian Băsescu.
Articol de Andrei Şerban, 02 Aprilie 2013, 08:36
UPDATE Mai mulţi oameni protestează în faţa CSM nemulţumiţi de ceea ce ei numesc politizarea justiţiei şi de posibila numire a Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA, informează redactorul RRA, Mădălina Verman.
Premierul Victor Ponta va discuta cu membrii Secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii despre numirea şefilor Parchetului General şi al Departamentului Naţional Anticorupţie.
Ulterior, el va aborda chestiunea la o întrevedere pe care o va avea cu preşedintele Traian Băsescu.
Varianta numirii fostului procuror general Laura Codruţa Kovesi la conducerea DNA nu este exclusă de premier, deşi ea nu este agreată de celălalt copreşedinte al USL, liberalul Crin Antonescu.
Premierul Victor Ponta a precizat că nu are încă nicio listă cu propuneri pentru şefia DNA şi a Parchetului General şi că doreşte să ajungă la o înţelegere cu preşedintele României, Traian Băsescu, mai ales că, potrivit legii, fără acceptul acestuia nu pot să fie numiţi procurorii şefi la aceste instituţii.
Premierul a mai arătat că nu doreşte să facă propuneri care să fie respinse de şeful statului.
"Ca să fac propuneri care oricum sunt respinse, mi se pare un gen de joacă politică, nu face altceva decât să adâncească criza. Îmi respect mult prea mult foştii colegi procurori ca să le fac o asemenea propunere: haideţi să vă propun, ca să vă pice Băsescu. Este vorba despre un acord al celor trei părţi implicate de lege şi care nu pot fi excluse niciuna: ministrul justiţiei, CSM şi preşedinte. Eu spun doar că trebuie să existe un acord, ca să nu ne certăm, să propunem nume care sunt respinse", a spus Victor Ponta.
Există însă o divergenţă la nivelul conducerii la vârf a USL.
În timp de Victor Ponta acceptă să discute ca variantă numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror şef al DNA, Crin Antonescu respinge această propunere.
El a spus că, până acum, nu a discutat acest subiect cu Victor Ponta, care are libertatea de a face propunerile dorite din calitatea sa de ministru interimar al justiţiei, şi a precizat că divergenţa pe acest subiect nu pune în pericol unitatea USL.
"Cred că ştim foarte bine, după atâta vreme - şi eu, şi premierul - să ne amenajăm, inclusiv în registrul declaraţiilor publice, raporturile dintre noi, iar faptul că avem o poziţie divergentă pe un anumit subiect nu înseamnă niciun conflict politic între noi, cu atât mai puţin între partidele noastre, iar chestiunea cu ruperea USL rămâne o himeră sau o speranţă pentru unii, care, aşa ca să, ştiu şi eu, să vă dau totuşi o speranţă, trebuie să mai aştepte", a spus Antonescu.