Zi decisivă la ARD. Candidaţii aşteaptă OK-ul conducerii pentru bătălia electorală
Alianţa România Dreaptă definitivează listele de candidaţi pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie. Unii candidaţi respinşi de Comisia de Etică au fost acceptaţi de conducerea partidului.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 29 Octombrie 2012, 09:43
Luni este ultima zi în care partidele îşi definitivează lista candidaturilor.
Marţi este termenul limită până la care se pot depune candidaturile pentru o funcţie de senator sau deputat.
La Alianţa România Dreaptă este ziua clarificărilor.
Conducerea Alianţei decide ce candidaţi aruncă în lupta electorală pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie.
Candidaţii au trebuit să primească "verde" pentru candidatură de la Comisia de etică a ARD, condusă de Monica Macovei.
Dintr-un total de 502 candidaţi, 36 au primit aviz negativ de la Comisie. Printre aceştia, "nume" grele din PDL, printre care William Brânză, Cristian Poteraş, Cristian Rădulescu, Viorel Badea, Mircia Muntean.
După finalizarea listei, Monica Macovei a declarat că conducerea ARD este cea care are cuvântul final în privinţa candidaturilor.
Astfel, unii dintre candidaţii respinşi de Macovei, au primit OK-ul conducerii PDL, după ce au făcut contestaţii care au fost admise de conducerea ARD.
"Activitatea Comisiei de etică a fost una de succes şi trebuie să vă spun ca avem în proportţe de 70% candidaţi noi. În cazul candidaturilor respinse, s-au depus contestaţii care au fost admise de către conducerea Alianţei. De exemplu, la diaspora. Imaginea negativă la doi candidaţi - domnul Badea (Viorel Badea - n.r.) si domnul William Brânză. Ne-am uitat, au fost nişte articole în presă este adevărat, practic au fost nişte poziţii reciproce ale lor, dar am considerat ca nu sunt probe pentru ca ei ca să nu poată să candideze", a precizat preşedintele PDL, Vasile Blaga, pentru Hotnews.
Potrivit lui Blaga, au fost admise contestaţiile lui Cristian Radulescu, Petru Movilă, Mircia Muntean si Marinică Cazacu.
"Contestatia domnului Lucian Militaru a fost respinsa, dânsul nu va candida", a adăugat Blaga.
"La domnul Mircia Muntean am verificat, dânsul are un dosar penal în cercetare de acum 14 ani şi nici până în prezent nu a fost finalizat, între timp a fost ales de oameni de două ori ca primar. Aceeaşi situaţie este şi la Marinică Cazacu. Am decis la nivelul Alianţei să permitem candidatura acestora", a explicat preşedintele PDL.
Macovei versus Cezar Preda
Prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda contestă anumite criterii care au stat la baza verificării dosarelor candidaţilor la alegeri de către Macovei.
"Comisia condusă de doamnei Macovei nu are drept de veto. Decizia politică o iau copreşedinţii alianţei şi sunt situaţii când pot lua alte decizii. Vă dau un exemplu: m-a interesat Diaspora. Doamna Macovei i-a găsit pe cei doi candidaţi că au o imagine proastă în presă. Dacă mă iau după imaginea proastă în presă, înseamnă că doamna Macovei nu mai candidează nicăieri în lumea asta. Eu ce să fac, să mă iau după presă şi să-mi retrag candidaţii. Toţi adversarii mei politici cu ce să mă atace, scriu de mine", a precizat, Cezar Preda, la România TV.
Unde candidează liderii ARD?
Preşedintele Forţei Civice, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, şi-a depus, sâmbătă, candidatura la Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Arad, pentru un mandat de senator, alături de ceilalţi candidaţi ai alianţei, între care fostul ministru de Interne Traian Igaş.
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, ales senator într-un colegiu din Bucureşti în 2008, ia în calcul o candidatură în Timiş, iar liderul PNŢCD, Aurelian Pavelescu, se gândeşte să candideze într-un colegiu din Bucureşti.
Adrian Papahagi, venit în PDL pe filiera Fundaţiei Creştin Democrate, va candida pentru un post deputat la Cluj, iar pentru liderul Noua Republică, Mihail Neamţu, care nu a putut semna protocolul ARD, se ia în calcul un colegiu de deputat în judeţul Arad.
Secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur, care, cel mai probabil, va candida într-un colegiu de senator în Suceava, după ce a pierdut şefia Consiliului Judeţean.
Elena Udrea candidează pentru Camera Deputaţilor într-un colegiu din Roman pentru că "îi este mult mai aproape spiritul Romanului decât agitaţia Bucureştiului".