Zgonea şi membrii Comisiei Juridice, chemaţi de Cazanciuc la discuţii despre Codul Penal
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, i-a invitat pe preşedintele Camerei Deputaţilor şi pe membrii Comsiei Juridice la o întâlnire cu experţii Ministerului, pe tema noului Cod Penal şi a celui de Procedură Penală.
Articol de Flori Doman, 12 Decembrie 2013, 17:03
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, le-a adresat, joi, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi membrilor Comisiei juridice invitaţia de a participa, vineri, la o discuţie pe tema noului Cod Penal şi a Codului de procedură penală.
"Am adresat preşedintelui Camerei Deputaţilor, domnul Valeriu Zgonea, şi membrilor Comisiei juridice din Camera Deputaţilor invitaţia de a participa vineri, 13 decembrie, la o întâlnire la sediul Ministerului Justiţiei cu experţii din minister pe tema noului Cod Penal şi a celui de Procedură Penală", a spus ministrul Justiţiei.
El a declarată că această întâlnire este "foarte utilă" în care experţii din minister să discute cu membrii Comisiei Juridice despre raţiunea normativă a unor dispoziţii actuale şi viitoare din Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.
"Cred că este o întrevedere foarte utilă în care experţii din minister să discute cu membrii Comisiei Juridice despre raţiunea normativă a unor dispoziţii actuale şi viitoare din Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, a modului în care acestea se corelează şi se interpretează prin raportare la principiile de drept şi impactul pe care eventuale modificări l-ar putea avea asupra opticii şi concepţiei Codurilor", a mai adăugat Cazanciuc.
Întrevederea de vineri vine în contextul controverselor pe margine modificărilor aduse Codului Penal care au fost aprobate marţi de Camera Deputaţilor, una dintre acestea scoţând parlamentarii din categroria funcţionarilor publici.
Direcţia Naţională Anticorupţie a arătat că, în urma acestor modificări aduse Codului Penal, parlamentarii trimişi în judecată pentru fapte de corupţie sau asimilate acestei infracţiuni ar putea să fie achitaţi, iar cei aflaţi în detenţie, prin condamnări definitive, ar putea fi puşi în libertate.
Consiliul Superior al Magistraturii a criticat, la rândul său, modificările aduse Codului Penal, subliniind că nu le-a primit spre avizare, aşa cum prevede legea.