Zgonea: Parlamentul ar putea modifica orarul referendumului
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a spus că programul de votare la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu ar putea fi prelungit.
Articol de Flori Doman, 17 Iulie 2012, 17:03
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat marţi, la RFI, că Parlamentul ar putea modifica intervalul orar în care se va desfăşura referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu şi a respins ideea că scrutinul ar putea fi repetat.
"În primul rând, nu vor fi două zile. Va fi o singură zi pentru că Parlamentul a dat o decizie, un proiect de hotărâre, care a fost publicat în Monitorul Oficial şi a fost stabilită o singură zi pentru ziua referendumului: 29 iulie. Putem să ne uităm dacă intervalul orar 8:00-20:00 este un interval util şi bun pentru români. Vă rog frumos să vă gândiţi că este vară, foarte mulţi români sunt în concediu, cei care sunt în zona rurală de obicei dimineaţa sunt la muncile câmpului şi ne gândim ca în textul legii să introducem o chestiune tehnică, o chestiune legată de intervalul orar. Poate 7:00 - 21:00, aşa cum este şi la procesul de alegeri fie local, fie naţional, fie al preşedintelui României, poate 7:00 - 22:00, gândindu-ne la această situaţie apărută astăzi că procesul referendar de revocare a preşedintelui României se face pe 29 iulie, în mijlocul vacanţei parlamentare", a precizat Zgonea.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a exclus o eventuală repetare a referendumului privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu.
"Este o chestiune necinstită pe care cei de la PDL au făcut-o, o minciună sfruntată, pentru că Curtea Constituţională s-a exprimat de foarte multe ori şi a spus că consultarea referendară nu poate fi repetată, consultarea referendară se produce într-o singură zi sau pe parcursul a două zile, cum a fost cea pentru Constituţie şi exprimă votul liber al cetăţenilor. Vă reamintesc că există trei tipuri de consultare prin referendum constituţionale la nivel naţional - cea pentru modificarea Constituţiei, cea pentru demiterea preşedintelui şi pentru probleme de interes naţional pe care preşedintele României o consideră oportună şi o înaintează Guvernului pentru a fi pusă în aplicare. Din acest punct de vedere, noi suntem în cadrul legal şi constituţional", a spus el.
Zgonea a subliniat că, în cazul în care referendumul nu este validat, dar majoritatea celor care vin la urne votează pentru demiterea preşedintelui, Traian Băsescu ar trebui să demisioneze.
"Dacă majoritatea celor care vin vor spune ca Traian Băsescu trebuie să plece, este obligaţia preşedintelui suspendat al României să renunţe la această funcţie, pentru că el nu va mai avea credibilitate nici în plan intern şi nici în plan extern. Deja a generat foarte multe conflicte, a dus o campanie negativă în afara României, care va afecta pe termen mediu credibilitatea Romaniei şi stabilitatea României în piaţa europeană", a mai adăugat preşedintele Camerei Deputaţilor.
Duşa: Există o intenţie de modificare a orarului de vot
La rândul său, ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, a declarat, marţi, că există o intenţie de modificare a orarului de vot pentru referendumul din 29 iulie şi că aceasta este una corectă întrucât Constituţia prevede crearea condiţiilor de a-şi exprima cetăţenii votul.
"Există o intenţie de modificare a orarului şi cred că aceasta este corectă întrucât Constituţia ne spune să creăm condiţii cetăţenilor pentru a-şi exprima un drept constituţional, acela de a vota şi probabil tot prin lege şi nu prin ordonanţă de urgenţă va fi adusă o asemenea modificare de a mări intervalul orar", a spus ministrul.
Duşa a fost întrebat despre ce variantă de interval orar este vorba.
"De regulă, s-a discutat despre intervalul 7:00 - 23:00", a spus el.
Oltean: Legea precizează că referendumul se desfăşoară între 8:00 şi 20:00
Vicepreşedintele democrat-liberal al Camerei Deputaţilor Ioan Oltean a declarat, marţi, după şedinţa Biroului Permanent, că Legea 3/2000 precizează, în articolul 34, că referendumul se desfăşoară între orele 8:00 şi 20:00.
"Deci, modificarea orelor de desfăşurare a referendumului se poate face numai dacă se modifică această lege. Nu există altă posibilitate. Astăzi, în discuţiile purtate la nivelul Biroului Permanent al Camerei nu s-a amintit şi nu s-a precizat nimic în această privinţă. Probabil că mâine sau comisia care va analiza această chestiune va veni cu propunerea aceasta", a spus Oltean.
Preşedintele interimar Crin Antonescu a declarat, luni, că oficial nu au existat discuţii pentru organizarea referendumului pe parcursul a două zile şi că acesta va avea loc într-o singură zi, 29 iulie, aşa cum prevede legea, dar că votarea s-ar putea prelungi de la ora 7.00 la ora 22.00 sau 23.00.