Zece condiţii pentru votul bugetului de stat
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, la Craiova, că USL va vota în Parlament bugetul de stat pe 2012 dacă Guvernul acceptă cele zece propuneri formulate de opoziţie.
Articol de Alina Dobrinescu, 28 Octombrie 2011, 10:42
Victor Ponta a afirmat că USL propune, pentru bugetul pe 2012, cinci măsuri sociale, cu impact negativ asupra veniturilor bugetare şi cinci măsuri complementare, de reducere a cheltuielilor bugetare.
Cele cinci măsuri sunt: reducerea CAS, revenirea TVA la 19% printr-o etapizare multianuală, introducerea schemei de ajutor a agricultorilor prin reţinerea doar a 9% TVA, menţinerea surselor de finanţare pentru proiectele cu fonduri europene, respectarea legii privind indexarea pensiilor cu rata inflaţiei.
Celelalte cinci măsuri anunţate de Ponta, de reducere a cheltuielilor bugetare, sunt: reducerea cu 50% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, suspendarea programului PNDI de "investiţii cu destinaţie strict politică", interdicţia ca Fondul de rezervă al prim-ministrului să fie folosit pentru finanţarea unor autorităţi locale pe criterii politice, păstrarea contribuţiei actuale la pilonul II de pensii şi asigurarea cotelor de cofinanţare la proiectele europene.
"USL este dispus şi să voteze bugetul pe 2012 dacă discuţiile sunt fructuoase. Deocamdată nu am primit niciun răspuns la scrisoarea pe care am i-am adresat-o premierului Emil Boc. Suntem în situaţia extrem de ciudată, dar specifică guvernării actuale, ei acuză opoziţia că nu vrea să colaboreze, dar noi trimitem scrisori şi ne prezentăm propunerile", a declarat Ponta.--fb1
Preşedintele PSD a adăugat că măsurile economice nu provin din gândirea USL, ele fiind identice cu propunerile făcute de oamenii de afaceri români şi "absolut identice cu multe dintre lucrurile pe care premierul Emil Boc le-a promis în primăvară românilor".
"Trebuie să scăzut costul muncii în România!"
Liderul PSD a susţinut, la o întâlnire cu potenţiali investitori străini în zonă, că România nu va atrage investiţii dacă CAS şi TVA nu vor scădea.
Ponta a afirmat că principalele cerinţe ale potenţialilor investitori sunt legate, în primul rând, de stabilitatea legislativă, ca o garanţie că planurile de afaceri nu vor trebui modificate din cauza schimbării sistemului de taxare.
El a adăugat că, de asemenea, investitorii pot fi mai uşor atraşi dacă există o viziune de dezvoltare pe termen lung, nu doar proiecte limitate la un ciclu electoral şi abandonate în eventualitatea schimbării orientării politice a Guvernului.
"Este obligatoriu, dacă vrem să atragem investitori, străini sau români, să scădem costul muncii în România. Este foarte greu, cu un nivel ridicat al contribuţiilor sociale şi al taxării muncii, să fim atractivi. Este esenţială scăderea CAS pentru a relansa piaţa muncii, iar acest lucru trebuie prevăzut într-o proiectare bugetară multianuală, până în 2016. În plus, este obligatoriu să stabilim TVA sub cota actuală de 24%, pentru că descurajează circulaţia bunurilor. De asemenea, trebuie să existe garanţii că nu se mai schimbă TVA peste noapte", a declarat Ponta.