Votul uninominal, "la mâna" PDL?
După ce PDL a atacat la Curtea Constituţională legea votului uninominal pur, iniţiat de USL, noul lider al democrat-liberalilor, Vasile Blaga, nu exclude un dialog între putere şi opoziţie.
Articol de Andrei Şerban, 02 Iulie 2012, 14:49
Noul preşedinte al PDL, Vasile Blaga, şi ceilalţi membri ai conducerii definesc clar partidul ca aflându-se în opoziţie şi consideră că USL reprezintă principalul oponent politic.
Din partea USL, încă de la alegerea lui Vasile Blaga, vin mesaje de colaborare în special în plan parlamentar, de exemplu la legea votului uninominal pur, lege promovată de Uniune, dar respinsă de Curtea Constituţională la sesizarea PDL.
Despre o nouă lege a votului uninominal pur, liderul PDL, Vasile Blaga, nu a exclus un dialog cu conducerea USL.
"Să aşteptăm decizia Curţii Constituţionale este un lucru corect pe care trebuie să-l facem cu toţii ca să vedem exact şi motivele pentru care, aşa cum am solicitat, în întregime această lege a fost declarată neconstituţională şi pe urmă putem discuta", a spus Vasile Blaga.
Toni Greblă: Există premisele unei colaborări între putere şi opoziţie
Totodată, senatorul PSD Toni Greblă este unul din cei care apreciază că dialogul cu PDL este acum posibil mai ales de când acest partid îl are în frunte pe Vasile Blaga pe care îl consideră imun la influenţe externe partidului.
Despre legea uninominalului pur şi Toni Greblă a precizat că trebuie aşteptată mai întâi motivarea Curţii Constituţionale.
"Este un om al dialogului domnul Blaga şi, din acest punct de vedere, există premisele unei colaborări între putere şi opoziţie, unei apropieri funcţionale, pentru că unele lucruri trebuie dezbătute şi hotărâte bine ar fi prin consens. Se pare că acel cordon ombilical ce-l lega pe domnul Boc de Palatul Cotroceni nu mai este chiar aşa de evident, astfel încât domnul Blaga poate să se consulte cu partidul şi să hotărască într-un anume fel", a susţinut senatorul PSD.
După declararea ca neconstituţională a proiectului de lege al votului uninominal pur, alegerile parlamentare din toamnă ar putea să fie organizate sub actuala lege a votului în colegii uninominale şi cu o redistribuire a mandatelor, aşa cum s-a întâmplat şi la alegerile din 2008.